latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:12 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

У Мркоњић Граду подижу нове малињаке (ВИДЕО)

Пољопривреда је једна од стратешких грана развоја у општини Мркоњић Град.
Малињаци - Фото: илустрација
МалињациФото: илустрација

За подстицаје у пољопривреди општина је у протеклих десетак година издвојила 1,3 милиона марака. Пољопривредници су заинтересовани и за малинарство, а општина је у сарадњи са УНДП-ом обезбиједила средства за подизање десет малињака.

Стево Лекић, из Шеховаца, добио је садни матаријал и на површини од 1,5 дунума засадио 1.400 садница малина. На свом посједу засадио је сорте микер и виламет, а откуп род малине биће сгуран.

Засад малина ове двије сорте од 1.400 садница у Котору је подигао и Желимир Комленић, који се нада да ће се овај труд исплатити.

Дијана Еремија, стручни сарадник за пољопривреду у Агенцији за привредни развој општине, рекла је да реализацију пројекта прати пољопривредни инжењер који на терену, првенствено, у савјетодавној улози.

Општина Мркоњић Град у сарадњи са УНДП-ом обезбиједила је 57.000 КМ за подизање десет малињака.

Дивна Аничић, начелница Мркоњић Града, рекла је да ће узгој малина оправдати улагања, а у ту сврху изграђена је и  хладњача, јер ово воће захтијева посебну пажњу.

До краја године очекује се реализација пројекта подизање засада малина за још 12 пољопривредника који су се пријавили на конкурс.