latinica  ћирилица
19/10/2016 |  16:07 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Кинески привредници шире послове у Србији

Делегација кинеске покрајине Гуангдонг у којој је 50 привредника данас је у Београду разговарала са привредницима из Србије о ширењу трговинске сарадње и заједничким пословима.
Кинески привредници у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Кинески привредници у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Замјеник директора Привредене коморе Србије (ПКС) Михајло Весовић рекао је да су Србија и Кина већ направиле изузетне кораке у привредној сарадњи, али да очекује да се она прошири и да са државног нивоа пређе на директан договор привредника.

Он је истакао да очекује да се сарадња између двије земље јача у свим областима, а да велики потенцијал постој у туризму.

"Србија је сјајна дестинација, али са земљама у окружењу може да понуди пакет погодности кинеским привредницима. Посебно ће бити значајно отварање директне авионске линије и укидање виза за кинеске грађане", казао је Весовић.

Помоћник министра привреде Србије Владимир Петровић казао је да је "Кина један од најзначајнијих партнера Србије што је доказано важним пројектима за обје земље".

"Србија је прва земља која је добила специјалан статус и очекујем да сарадња буде подигнута на виши ниво јер је Кина препознала потенцијала за извоз робе по повлашћеним условима које Србија има са многим земљама", казао је Петровић и додао да је укупна вриједност до сада реализованих и инвестиција које су у току три милијарде евра.

Кинески амасадор у Србији Ли Манчанг истакао је да је у посјети Београду најбројнија и најреперезентативнија делегација кинеских првредника која је дошла послије посјете предсједника Си Ђинпинга, "што говори о озбиљности договора на највишем нивоу".

"Гуангдонг провинција је најразвијенија и брзо доноси одлуке па желим да привредници оставе много задатака нашој амбасади. Србија је одлучна да укине визе нашим грађанима и то ће отворити велика врата за сарадњу", казао је амбасадор Ли Манчанг.

Бивша гувернерка покрајине Гуангдонг Џао Јуфанг која предводи кинеске привреднике казала је "да су Србија и Кина пријатељи и партнери у свим условима и временима".

"Сарадња са Србијом је подигнута на стратешки ниво. Наша провинција је једна од 15 која је задужена за јачање односа са земљама на путу свиле, југоисточне и централне Европе, а мој задатак је да је још подстакнемо. Обим размјене робе је између 2011. и 2015. подигнут са једне милијарде долара на 1,4 милијарде", рекла је Џао Јуфанг.

Она је додала да четвртину кинеско-српске размјене чини роба из провинције Гуангдонг.

"У овој години робна размјена до августа вриједна је 100 милиона долара, за 11,7 одсто је повећан број грађана Србије који долазе у ову покрајину, а за седам одсто Кинеза који долазе из ове покрајине у Србију", казала је Џао Јуфанг.

Она је додала да та кинеска провинција увози годишње робу у вриједности 400 милијарди долара и позвала српске привреднике да нађу мјесто у тој трговини уз обећање да ће промовисати српске производе у Кини.

Џао Јифанг је истакла да је у делегацији највећа кинеска туристичка агенција "која има велике капацитете да доводи и размјењује туристе".

Привредници Кине и Србије су данас потписали четири споразума међу којима и у области туризма.

Вриједност годишњег бруто домаћег производа провинције Гуангдонг је 1.170 милијрди долара, а по глави становника 10.000 долара. Компаније из ове провинције инвестирале су у иностране фирме 10,6 милијарди долара.

Извор: Вечерње новости