latinica  ћирилица
19/10/2016 |  15:55 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Буџетски приходи већи него лани

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да је приходовна страна буџета Српске за првих шест мјесеци ове године извршена у значајно већем обиму у односу на прошлу годину.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

"Република Српска има позитивно кретање изворних прихода и када је ријеч о приходима за чију наплату је надлежна Пореска управа Републике Српске и оних прихода за чију наплату је задужена Управа за индиректно опорезивање БиХ", рекао је Тегелтија данас новинарима у Бањалуци.

Он је изразио задовољство тенденцијом раста изворних прихода и прихода од индиректних пореза и послије јуна.

"Нисмо задовољни наплатом директних пореза у септембру, што је резултат изборне кампање када дође до малог пада финансијске дисциплине код свих обвезника плаћања пореза и доприноса", истакао је Тегелтија.

Када је ријеч о расходима, Тегелтија је рекао да је извршење расхода мање од плана за првих шест мјесеци ове године, али да су била довољна средства за извршење кључних функција свих институција које се финансирају из буџета Српске.

"Приоритети у исплатама из буџета су пензије, социјална давања, борачки додатак и инвалиднине, те лична примања запослених у јавном сектору", појаснио је Тегелтија.

Он је рекао да је најтеже било за првих шест мјесеци ове године прелазак Фонда ПИО, односно исплате пензија, на трезорски систем пословања Републике Српске.

"У јануару 2016. године морали смо се сусрести са огромним краткорочним дугом у износу око 40 милиона КМ за исплату пензија коју је дуговао Фонд ПИО на мјесечном нивоу према пословним банкама и да исплатимо ту прву пензију", нагласио је Тегелтија.

Он је навео да је Република Српска у посматраном периоду сервисирала унутрашњи и спољни дуг, истичући да је Српска за првих шест мјесеци више од 65 милиона КМ сервисирала дуга него што се задужила.

Коментаришући скупштинску расправу о овом консолидованом извјештају, Тегелтија је рекао да је ово био практичан покушај да опозиција за своје неуспјехе које је доживјела на локалним изборима оптужи извршење буџета за првих шест мјесеци.

Говорећи о формирању Фискалног савјета у Републици Српској, Тегелтија је навео да је расписан конкурс за избор чланова Фискалног савјета.

"Дошао је одређени број пријава, нажалост само један кандидат испуњава све услове за чланство у Фискалном савјету, због чега ћемо морати поново обновити конкурс и предложити људе који испуњавају услове", појаснио је Тегелтија.

Извор: Срна