latinica  ћирилица
19/10/2016 |  15:40 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Укинута пресуда о исплати 2,95 милиона КМ "Терекс инжењерингу" из РиТЕ Угљевик

Врховни суд Републике Српске прихватио је ревизију и укинуо пресуду Вишег привредног суда у Бањалуци на основу које је у извршном поступку, вођеном пред Окружним привредним судом у Бијељини, ЗП "РиТЕ Угљевик" компанији "Терекс инжењеринг" исплатило 2,95 милиона КМ.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Ријеч је о дијелу од 5,75 милиона КМ, који је до сада ЗП "РиТЕ Угљевик" исплатило предузећу "Терекс инжењеринг" из Бијељине.

Компанија "Шицо енд компани" из Бијељине која је од ЗП "РиТЕ Угљевик" наплатила око 2,5 милиона КМ, пред Окружним привредним судом у Бијељини је 1. септембра поднијела приједлог за покретање ликвидационог поступка, чиме се, како наводе из ЗП "РиТЕ Угљевик", жели избјећи поврат наведених средстава.

"Настављамо борбу за заштиту својих интереса у поступку који против нас воде два поменута предузећа јер најновије рјешење Врховног суда Српске од 22. септембра ове године неспорно указује да су наши ставовови о неоснованости предметних тужбених захтјева оправдани", саопштено је из Информативне службе "РиТЕ Угљевик".

Из овог предузећа наводе да "Терекс инжењеринг" без основа располаже средствима које су од њих наплатили 11. марта ове године по пресуди Вишег привредног суда, као и са раније наплаћеним средствима по пресуди истог суда од 31. маја 2013. године што је укупно више од 5,75 милиона КМ.

Из овог предузећа закључују и да је компанија "Шицо енд компани" из Бијељине постојала само ради наплате наводног потраживања од ЗП "РиТЕ Угљевик".

Из "РиТЕ Угљевик" оцјењују да поменути поступци пред судовима у Српској трају од 2003. године, те упозоравају на различито поступање судова у предметном поступку.

Из "РиТЕ Угљевик" тврде да компаније "Шицо анд компани" из Бијељине и "Континентал" из Угљевика нису предузеле ниједну радњу на ПК "Богутово село", нити је са истима икада потписан уговор о извођењу радова на ПК "Богутово село", као и да у вези с тим никада није дефинисан предмет и цијена евентуалних уговора.

"Остаје да видимо да ли ће судови бити једнако ажурни у нашем законитом настојању да повратимо неправедно и неосновано скинута средства са рачуна у износу од 5,75 милиона КМ у корист "Терекс инжењеринга", навели су из "РиТЕ Угљевик".

Извор: СРНА