latinica  ћирилица
19/10/2016 |  15:13 | Аутор: РТРС

Богданић: Подршка свакој одлуци којом ће бити смањена цијена лијекова

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић поручио је да ће Српска подржати сваку одлуку која ће допринијети снижавању цијене лијекова у БиХ.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Република Српска неће кочити усвајање правилника о лијековима којим би дошло до смањења цијена", истакао је Богданић уочи сутрашњег састанка стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Он је додао да ће на основу усвојеног правилника бити познато колике ће бити уштеде у фондовима здравственог осигурања Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта.

Коментаришући законске прописе из области хемикалија и биоцида којима је онемогућена продаја хемијских производа из ФБиХ у Српској, ресорни министар је рекао да то нема политичку или неку другу позадину, већ да је искључиво ријеч о примјени стандарда ЕУ.

"Усвојили смо закон из којег је произашао правилник који је усклађен са европским директивама и стандардима. ФБиХ није усвојила закон и нема правилник усклађен са ЕУ стандардима и дошло је до потешкоћа", објаснио је Богданић.

Он је навео да су сви произвођачи имали довољно времена да се, уколико имају проблема, обрате Министарству са захтјевом за пролонгирање примјене правилника.

Извор: СРНА