latinica  ћирилица
19/10/2016 |  14:40 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Важно обезбиједити квалитетну исхрану за дјецу

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је веома важно дјеци у предшколским установама обезбиједити квалитетну и здраву исхрану, те поздравила дефинисање стандарда и правилника о тој теми.
Цвијановић - предшколске установе - конференција - Фото: СРНА
Цвијановић - предшколске установе - конференцијаФото: СРНА

Цвијановићева је нагласила да је Влада заинтересована да у Српској постоји довољан број предшколских установа, те подржала добру сарадњу јавног и приватног сектора.

"Важно је у предшколским установама обезбиједити довољно добре услове за боравак дјеце, али и за рад запослених, те унаприједити квалитет образовног и васпитног процеса", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци гдје је присуствовала конференцији "Школе/предшколске установе пријатељи правилне исхране".

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је исхрана битан фактор развоја дјетета и да дефинисане стандарде, који су унесени и у правилник о правилној исхрани у предшколским установама, треба примијенити и код куће, али и у основној школи да би правилан развој дјеце био настављен.

"На тај начин, не бисмо имали око 20 одсто претилне дјеце, као што имамо сада", додао је Малешевић.

Он је навео да већ неколико предшколских установа учествује у овом пројекту, чији је резултат и данас представљена књига "Стандарди и нормативи исхране".

"Далеко више ће бити здраве хране, намирница које немају адитиве, произведене на природан начин", рекао је Малешевић и додао да то не би требало да повећа новчана издвајања за исхрану.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић сагласан је да је важно почети са правилном исхраном у најранијем дјетињству, прије свега, од прве до пете године.

"Важно је да се што прије почне са примјеном стандарда и да се контролише њихова примјена, а резултати неће изостати", истакао је Богданић.

Национални координатор за храну и исхрану Републике Српске Драгана Стојисављевић рекла је да су анализе нутритивне вриједности оброка у појединим предшколским установама показале да ти оброци одступају у погледу засићених масти, простих шећера у односу на најновије препоруке Европског ауторитета за безбједност хране.

"Прве посљедице нездраве исхране су заостајање у расту или прекомјерна тјелесна маса, такође, неке од масовних незеразних обољења која су карактеристична за дјечије доба - анемија, коју прати малаксалост, одсуство пажње, пад имунитета...", навела је Стојисављевићева.

Директор предшколске установе "Мајка Југовића" у Добоју Славица Живковић рекла је да су из јеловника ове установе избачени сви видови грицкалица, слаткиши, фабрички паковани сокови, а да је уведена већа количина воћа.

"Дјеца добијају свјеже воће и суво воће - бруснцу, грожђице, ораси и бадеми. Од поврћа, веома су заступљени брокули и карфиол", навела је Живковићева.

Представник канцеларије УНИЦЕФ-а БиХ Сања Кабил оцијенила је успјешном сарадњу са ресорним министарствима и Институтом за јавно здравство Републике Српске у области правилне исхране у прешколским установама.

"Улагање у правилну исхрану је улагање не само у здравље дјеце, него у будућност и просперитет цијелог друштва", рекла је Кабилова.

Она је подсјетила да је иницијатива "Школе и вртићи - пријатељи здраве исхране" почела 2005. године на скупу стручњака Свјетске здравствене организације и Уницефа о проблему претилости дјеце.

Извор: СРНА