latinica  ћирилица
19/10/2016 |  13:36 | Аутор: РТРС

ЖРС: Правилник о раду који замјењује колективни уговор

Предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске Милијан Марковић рекао је данас да је Управа "Жељезница Српске" донијела Правилник о раду којим се замјењује колективни уговор, али и да се настављају преговори синдиката и управе о његовом потписивању.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Марковић је појаснио да су испоштоване законске одредбе за доношење Правилника о раду, с обзиром да колективни уговор није усвојен у предвиђеном року.

Он је новинарима рекао да је Правилник о раду усвојен јуче, да је на протоколу, али да још није упознат о његовом садржају.

На питање да прокоментарише наводе појединих медија о могућем вишку радника у "Жељезницама", Марковић је изразио наду да неће бити вишка радника и да ће се њихов број свести у предвиђени оквир природним одливом - пензионисањем као и одговарајућом прерасподјелом.

Према његовим ријечима, на годишњем нивоу у просјеку 120 радника стиче законом предвиђено право на пензионисање, које подразумијева 40 година радног стажа.

Он је указао и на потребу за прерасподјелом радника, којих је, како је рекао, на одређеним мјестима вишак, а на другим мањак.

Синдикат жељезничара Републике Српске организовао је данас испраћај за 32 пензионера - члана овог синдиката, од укупно 110 радника који су пензионисани од 1. октобра 2015. до 30. септембра ове године.

Свечани испраћај пензионера, уз подјелу пригодних поклона, организован је у салону мотела "Интегра" у Добоју.

Извор: СРНА