latinica  ћирилица
19/10/2016 |  13:31 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Братунац: Начелник из СДС-а, неизвјесна скупштинска већина

Недељко Млађеновић из СДС-а, као кандидат Савеза за промјене, поново је изабран за начелника општине Братунац са 4.175 гласова, док ће одборнике у Скупштини ове општине имати чак 12 политичких партија.
Братунац (Фото: visitmycountry.net) -
Братунац (Фото: visitmycountry.net)

Нови сазив Скупштине општине Братунца са 25 одборника сачињаваће по четири одборника из ДНС-а, СНС-а и коалиције СДА-СББ, три одборника из СДС-а, по два из ПДП-а и СНСД-а и по један из Странке напредна Српска, Уједињене Српске, Странке за демократску Српску, Покрета за преокрет, Народног демократског покрета и СДП БиХ.

Према изборним резултатима у овој општини, биће веома тешко формирати скупштинску већину, посебно имајући у виду да су ДНС и СНС, које су такође имале своје кандидате за начелника, освојиле по четири одборничка мандата, а у предизборној кампањи су износиле тешке оптужбе једних на рачун других.

Да ли ће те двије странке са СНСД-ом и још неким одборницима покушати формирати скупштинску већину или ће се формирати неке нове постизборне коалиције шароликог страначког састава остаје да се види након уручивања одборничких мандата.

Постоји могућност да нека од српских странака уз подршку одборника бошњачке коалиције СДА-СББ и још неких српских одборника формира скупштинску већину.

У Братунцу се многи баве том комбинаториком и свакако ће бити занимљиво и неизвјесно ко ће успјети да окупи већину од 13 одборника и изабере скупштинско руководство ове општине.

И у претходном мандату Братунац није имао стабилну скупштинску већину и њен састав се више пута мијењао, а тиме и предсједник и потпредсједник Скупштине општине, па је скоро цијели мандат ова општина исплаћивала плате за двојицу предсједника и два потпредсједника општине јер су једни обављали те дужности, а други су користили право да шест мјесеци примају плате након смјењивања и водили судске спорове који су им омогућавали да примају плате и да се враћају у функционерске фотеље.

Према изборном резултату и одборничкој структури може се очекивати да се та пракса настави и у наредном мандату као и прелазак одборника из једних у друге странке да би били у скупштинској већини.

Извор: СРНА