latinica  ћирилица
19/10/2016 |  12:56 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Неће бити отпуштања радника и смањења плата (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да не постоји никакав оперативни план Владе којим је предвиђено отпуштање радника и смањење плата.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Наглашавајући да Влада ниједним документом не планира смањење броја радника и плата, Цвијановићева је објаснила да тренутно постоји само стратешки план, којим нису дефинисани детаљи, али да не постоји оперативни план, како су поједини медији пренијели.

"Влада је усвојила стратешки план као стратешки оквир за наше понашање у складу са договором са Међународним монетарним фондом и Свјетском банком, нешто што проистиче из Писма намјере и Реформске агенде", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је појаснила да је стратешки план усвојен прије неколико мјесеци, да није тачно да је због избора "држан у тајности", те да ће оперативни план бити познат тек крајем године.

"Није тачна ни спекулација да није могуће смањити трошкове јавне потрошње за плате, а да се не смањују плате. То је могуће урадити на различите начине - природним одливом, јер ће значајан број људи бити пензионисан у наредном трогодишњем периоду, а који јесте обухваћен тим стратешким планом", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је у стратешком оквиру наведено да ће бити утврђен и замрзнут фонд плата, што значи да нема повећања плата или запошљавања нових радника, али не значи да ће бити смањења.

"Прецизно пише да фонд плата неће расти у односу на БДП, а може се претпоставити да ће БДП расти, а бити задржан износ за плате или смањен, јер ће људи одлазити у пензију. Ако то пресаберете на период од три године - свакако ћете забиљежити одређене уштеде", закључила је Цвијановићева.

Разговори о статусу ИРБ-а

Премијерка Жељка Цвијановић изјавила је да Влада разговара са Међународним монетарним фондом о статусу и организационој структури Инвестиционо-развојне банке Српске.

На питање новинара зашто је поништен конкурс за избор чланова Надзорног одбора ИРБ-а, Цвијановићева је данас у Бањалуци рекла да је на посљедњем састанку са ММФ-ом било ријечи о ИРБ-у и да је речено да одређене ствари буду одгођене док се не прецизирају у сарадњи са њима.

"Са ММФ-ом смо водили одређене преговоре на који начин треба структурисати ИРБ, успоставити њене органе, пуну одговорност банке за све активности и све оно што се одобрава на нивоу ИРБ-а без било какве везе са Владом или неком другом установом", истакла је Цвијановићева.

Влада ће упутити нови закон о Дану Републике

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је реално да се нови закон о Дану Републике нађе у скупштинској процедури након свечане сједнице Народне скупштине Републике Српске, која би требало да буде одржана сљедеће седмице.

Цвијановићева очекује да буде усвојен овај закон у вези са којим су спроведене консултације са Тимом Народне скупштине који је заступао Српску пред Уставним судом БиХ, али и одређеним посланицима.

"Закон о празницима претрпио је промјене по службеној дужности, то је урадио сам Уставни суд БиХ. Влада се сада не бави Законом о празницима, бавила се претходних мјесеци", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да Влади Српске остаје да, поштујући вољу грађана исказану на референдуму о Дану Републике, али и у складу са обавезом коју је дао Колегијум Народне скупштине, у скупштинску процедуру упути адекватно законско рјешење.

Извор: РТРС/СРНА