latinica  ћирилица
19/10/2016 |  12:51 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Пораст крађе струје на подручју Приједора

Центар јавне безбједности /ЦЈБ/ Приједор за девет мјесеци ове године забиљежио је 776 кривичних дјела, међу којима је крађа електричне енергије имала доминантан пораст у односу на исти период лани.
Бројило - Фото: РТРС
БројилоФото: РТРС

"У структури кривичних дјела, 96 или 12 одсто односи се на крађу електричне енергије, а лани су у истом периоду била 34 таква дјела", рекао је начелник ЦЈБ Приједор Далибор Иванић на конференцији за новинаре у Приједору.

Овај Центар је у посматраном периоду надлежним тужилаштвима поднио 711 извјештаја против 705 лица.

Иванић је нагласио да расте проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу, која је ове године достигла 84 одсто.

"Расвијетљеност кривичних дјела против живота и тијела у овој години је 100 одсто. Повратници у чињењу кривичних дјела ове године су у паду за 18 одсто, док је број малољетних починилаца кривичних дјела идентичан као и прошле године и износи 23", навео је Иванић.

Он је истакао да у овој години није било евидентираних кривичних дјела изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости.

Евидентирана су 463 прекршаја јавног реда и мира или за 20,3 одсто мање него у истом периоду прошле године, међу којима је само један случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у којем је учествовало пет лица, али је прошао без већих посљедица.

У области безбједности саобраћаја забиљежено је 18.427 прекршаја или за 11,6 одсто више него у истом периоду прошле године, што је у просјеку 68 прекршаја дневно.

Укупно је евидентирано 665 саобраћајних незгода, од којих четири са смртно страдалим лицима. То представља умањење за 69 одсто мање у односу на исти прошлогодишњи период када је било 13 саобраћајних несрећа са погинулима.

"Докле год имамо саобраћајних незгода са погинулим лицима, не можемо бити задовољни са стањем безбједности саобраћаја, али статистички подаци показују да је стање у овој области унапријеђено и боље", истакао је Иванић.

Иванић је додао да је то резултат планских, прије свега, превентивних активности, те да се "није бјежало" ни од репресивних мјера.

Према његовим ријечима, сваки викенд се у Приједору проводи акција појачане контроле у саобраћају са акцентом на брзину вожње и на вожњу под дејством алкохола.

Он је позвао власнике оружних листова којима је истекао рок важења, а каквих је на подручју ЦЈБ Пирједор између четири и пет хиљада, да их замијене до краја године јер су у противном предвиђене казне од 1.200 до 1.500 КМ и заштитна мјера одузимања оружја и муниције.

Извор: СРНА