latinica  ћирилица
19/10/2016 |  12:06 | Аутор: РТРС

Ћосић: Преурањено говорити о скупштинској већини

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић сматра да је још рано говорити о скупштинској већини у граду Источно Сарајево.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић, који је поново изабран за начелника ове општине, рекао је Срни да је сада фокус на формирању власти у општинама гдје СНСД има начелнике, као и у онима гдје нема начелничке позиције да се покуша направити скупштинска већина.

Када је ријеч о формирању скупштинске већине у граду Источно Сарајево, Ћосић је рекао да ће наставити преговоре са коалиционим партнерима - ДНС-ом и СП-ом, са партијама које су их подржале, али и са другим политичким странкама.

"Сачекаћемо да се верификују мандати, конституишу скупштине општина и онда ћемо ићи на завршне преговоре о формирању већине у Скупштини града", додао је Ћосић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да странке окупљене у Савезу за промјене имају већину у Скупштини града Источно Сарајево од 16 одборника.

"Од 31 одборника у градској скупштини, ми сигурно имамо 16", сматра Бјелица.

Када је ријеч о избору градоначелника, Бјелица је рекао да су у Савезу за промјене прије избора постигли коалициони споразум да ће на ту функцију кандидата предложити ПДП.

Након објављених резултата Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, у шест општина у саставу града, по три начелничке позиције добили су СНСД на Палама, у Трнову и Источном Новом Сарајеву, а СДС у Источној Илиџи, Источном Старом Граду и на Сокоцу, а иста ситуација је и са мандатима у скупштинама општина.

Одборнике Градске скупштине Источно Сарајево индиректно бирају одборници из шест општина, а градска скупштина потом већином гласова бира градоначелника.

Од 31 одборника у Градској скупштини, Пале дају осам, Источна Илиџа и Соколац по шест, Источно Ново Сарајево пет, а Источни Стари Град и Трново по три одборника.

Формирање Скупштине града Источно Сарајево и избор градоначелника очекује се у фебруару или марту.

Извор: СРНА