latinica  ћирилица
19/10/2016 |  10:26 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

У Сарајевско - романијској регији ничу плантаже јагодичастог воћа (ВИДЕО)

На подручју Сарајевско - романијске регије све је више заинтересованих за узгој јагодичастог воћа. Међу њима је и Властимир Трнчић који више од десет година посједује плантаже јагода, а своју производу пласира на домаће тржиште.
Јагоде - Фото: РТРС
ЈагодеФото: РТРС

Властимир Трнчић из Источног Новог Сарајева је прије 12 година по наговору пријатеља кренуо у производњу јагода и малина.

Засадио је по пет дунума, а већ прве године одустао је од малина и наставио само садњу јагода.

Годинама је ширио производњу и данас има око 50 дунума под садницама јагоде и не планира да стане са даљим ширењем плантажа.

- На ову производњу ме навела чињеница да су скоро све фирме од којих су наши очеви живјели угашене, те да је једино пољопривреда излаз. Нисмо се преварили, ево нас ту смо гдје јесмо, прича Властимир.

Како би се остварила добра производња, а самим тим дошла и зарада, потребно је доста времена, труда и одрицања 

За Властимира није све дошло преко ноћи. Било је година када је било тешко опстати али ипак није одустао, имао је циљ и истрајао је до краја.

И сада тврди да је увијек постоји могућност за лош резултат али да га то неће поколебати да се престане бавити пољопривредом:"Није посао лаган. Кад неко ово види каже да је лако. Али ово није нимало лак посао. Али све што се ради с љубављу мора дати резултат кад - тад".

- За једну четворочлану породицу су два до три дунума сасвим довољна да има једну просјечну плату. При том мислим на месечну плату од око 600, 700 марака до 1.000. Све остало зависи од тога колико се породица посвети томе, појашњава Властимир.

Тренутно се око половине садница налази у пластеницима а у плану је да и преостале јагоде које су засађене буду такође заштићене. Овако би имао константну производњу и не би зависио од временских утицаја.

Кренуо је Властимир и у производњу својих садница како би заокружио производни циклус и смањио трошкове.