latinica  ћирилица
19/10/2016 |  10:16 | Аутор: РТРС

Салмонела изолована на више мјеста у кући Видовића

Салмонела у кући породице Видовић, у којој су су сви чланови заражени салмонелом, док је петогодишњи дјечак преминуо након што су конзумирали јаја, изолована је у два јајета и љусци, на радној плочи, ножу, кригли и у ризи-бизију.
Јаја - Фото: РТРС
ЈајаФото: РТРС

У анализи Хрватског завода за јавно здравство наводи се да је салмонела изолована у кухињи на радној плочи, на ножу, кригли, остацима ризи-бизија у тави, љусци јајета која је нађена у здјелици на полици, те на два јајета из пакета у којем је било 30, а пронађена су 22 јајета. Свако од јаја у паковању било је тестирано на салмонелу.

Извјештај је тражило Министарство здравља, а у њему је потврђено да је ријеч о јајима која су се продавала у трговачком центру "Кауфланд", да је произвођач из Пољске, а да их је на тржиште ставила Месна индустрија "Браћа Пивац", наводи "Јутарњи лист".

Епидемиолози из Хрватског завода за јавно здравство напомињу да у једном паковању не морају сва јаја бити заражена салмонелом. Правило је углавном тако да нека јаја могу бити контаминирана, а нека не.

Они упозоравају да је термичка обрада ризичне и кварљиве хране, попут јаја или свјежег меса, неопходна и да може много значити за здравље и сигурно конзумирање производа.

У Хрватском заводу за јавно здравство наводе да постоји могућност да се у кући Видовића салмонела пренијела с хране на храну.

Трговачки ланац "Кауфланд" изразио је жаљење због смрти дјечака, те саопштио да су предузели све мјере, односно одмах су повукли јаја из серије која је пронађена у хладњаку породице Видовић у којој се свих петоро чланова заразило салмонелом.

Извршена је и анализа јаја из самоборског "Кауфланда", али није изолована салмонела.

Представници Министарства здравља, Министарства пољопривреде и Хрватског завода за јавно здравство јуче су разговарали о прикупљеним резултатима анализа и договорили даље кораке у вези са истрагом конкретног случаја.

Петочлана породица Видовић из Брегане прошле седмице заразила се салмонелом од јаја увезених из Пољске. Петогодишњи дјечак је преминуо, а његови родитељи и двије сестре смјештени су у болницу гдје се опорављају.

Извор: СРНА