latinica  ћирилица
19/10/2016 |  09:52 | Аутор: РТРС

Србија: Кријумчари миграната постају све насилнији

Кријумчари миграната постају све насилнији у покушају да мигранте пребаце преко границе Србије, рекао је портпарол Министарства одбране и Војске Србије Јован Кривокапић.
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

Он каже да мигранти на миран начин покушавају да пређу државну границу Србије, коју обезбјеђују заједничке патроле српске војске и полиције, али да су кријумчари веома насилни и да покушавају да насрну на патроле и да је регистровано више таквих случајева у посљедње вријеме.

"Када уоче наш пункт, покушавају да насрну на војнике и полицајце. Касније покушавају другим возилима да их гурну са пута. Ми се јако добро носимо са тим, али треба бити свестан ризика", рекао је Кривокапић за РТС.

Он је навео да мигранти када виде патроле, окрену се, врате, евентуално затраже воду, док са кријумчарима, који покушавају да превезу мигранте за велики новчани износ, посљедњих 15 дана постоји проблем који представља безбједносни ризик по припаднике војске и полиције.

Кривокапић је истакао да, колико год да су услови за прелазак границе лоши, мигранте ништа неће спријечити на путу ка бољем животу.

"Лоши временски услови утичу на покушаје преласка државне границе. Кад се смири време мигранти у већем броју покушавају да пређу границу. У последњих 15 дана из Бугарске је изражен притисак. Од 22. јула до данас регистровали смо 12.000 покушаја илегалног преласка", рекао је Кривокапић.

Он је навео да су до данас припадници војске и полиције ухватили 61 особу која је покушала да превезе мигранте, те додао да радују најаве из Министарства правде о измјени Кривчног законика, којима ће бити пооштрена казнена политика према кријумчарима.

Кривокапић је нагласио да заједничке патроле војске и полиције остају на границама Србије, прилагођавају се зимским условима, мијењају своју тактику и настоје да што боље осигурају границу.

Говорећи о имовини војске, будући да је прије два дана истекао рок за пријаву заинтересованих за куповину складишта, земљишта, касарни који војсци нису потребни, Кривокапић каже да понуде стижу и да их то радује.

Када је ријеч о враћању обавезног војног рока, Кривокапић каже да је та одлука у надлежности Скупштине.

"Фокусирани смо више како да привучемо младе и како да их задржимо. Свесни смо да су се околности у друштву много промениле, навике и потребе младих су се промениле, и ми се мењамо, отварамо касарне, директно комуницирамо", рекао је Кривокапић.

Он је додао да ће се од децембарске класе ове године примијенити нови и измијењени начин војног рока.

"Траје шест месеци и биће боља и квалитетнија обука. У једном делу посла обуку ће вршити професионални војници, и за то су предвиђене веће стимулације", рекао је Кривокапић.

Извор: СРНА