latinica  ћирилица
19/10/2016 |  09:49 | Аутор: РТРС

Кинески астронаути стигли у свемирску лабораторију

Кинески свемирски брод "Шенжу 11" спојио се успјешно са кинеском свемирском лабораторијом "Тијангонг 2", а двојица астронаута су ушла у њу, јавила је данас државна агенција Синхуа.
Кинески астронаути у свемирској лабораторији (Фото:Xinhua/Ju Zhenhua) -
Кинески астронаути у свемирској лабораторији (Фото:Xinhua/Ju Zhenhua)

Кина је трећа држава, послије САД и Русије, која је успјела да обави свемирски лет са људском посадом и спајање са орбиталним објектом.

Планирано је да астронаути остану у лабораторји 30 дана и да проведу укупно 33 дана у свемиру, што ће бити до сада најдужа кинеска свемирска мисија.

У мисији која је обављена 2013. године, три кинеска астронаута провела су 15 дана у орбити и спојила се са свемирском лабораторијом "Тијангонг 1".

Напредан свемирски програм је приоритет за Пекинг, а предсједник Си Ђинпинг жели да се држава наметне као свемирска сила. Кина инсистира да њен свемирски програм има мировну сврху.

"Шенжу 11" је понио и опрему за извођење три експеримента која су дизајнирали ученици једне средње школе из Хонг Конга, а који су изабрани на научном конкурсу. У оквиру једног експеримента у свемир су понесене ларве свилене бубе.

Кина ради на развоју свемирског програма у војне, комерцијалне и научне сврхе, али и даље заостаје за Америком и Русијом.

Извор: СРНА