latinica  ћирилица
19/10/2016 |  09:02 | Аутор: РТРС

Власти Еквадора: Ограничили смо Асанжу приступ интернету

Власти Еквадора признале су да су Џулијану Асанжу "привремено ограничиле" приступ интернету, након што је Викиликс објавио мејлове из штаба Хилари Клинтон.

Оснивач Викиликса се већ четири године налази у амбасади Еквадора у Лондону, а ово је први пут да земља која му је пружила уточиште утиче на његов рад.

Министарство спољних послова саопштило је у уторак да и даље стоји при одлуци да Асанжу гарантује азил, али да се не мијеша у стране изборе нити подржава било ког кандидата.

У саопштењу се наводи да одлука није донесена под притиском из иностранства.

Викиликс је у суботу тврдио да је амерички државни секретар Џон Кери лично интервенисао и да је тражио од Еквадора да заустави Асанжа да објављује документе о Хилари Клинтон.

Министарство није прецизирало опсег ограничености приступа интернету, наводећи само да ограничење његових комуникација неће утицати на могућности Викиликса да обавља своје новинарске активности.

Викиликс је у уторак саопштио да су власти Еквадора у суботу поподне прекинуле приступ интернету Асанжу.

Асанж се 2012. склонио у амбасаду Еквадора у Лондону и одбијао је да оде у Шведску на испитивање у оквиру истраге о силовању, јер вејрује да би га Шведска изручила САД због објављивања тајних војних докумената о ратовима у Ираку и Авганистану.

Извор: Агенције