latinica  ћирилица
19/10/2016 |  08:10 | Аутор: РТРС

У Лас Вегасу посљедња дебата Клинтонове и Трампа

Предсједнички кандидати Демократске и Републиканске странке Хилари Клинтон и Доналд Трамп ће у ноћи између сриједе и четвртка у Лас Вегасу имати трећу и посљедњу дебату уочи избора 8. новембра.

Према посљедњим анкетама Трамп и даље заостаје за Клинтон, док би данашње сучељавање могло да буде његова посљедња прилика да промијени путању трке за Бијелу кућу - и то мање од три недјеље до дана избора, преноси Глас Америке.

Посљедња дебата је од кључног значаја за Доналда Трампа, који према најновијим анкетама за цијелу земљу заостаје за Хилари Клинтон у просјеку за шест одсто.

Трамп наставља да упозорава своје присталице да је у току борба против политичке машинерије Клинтонових и пристрасних медија.

Трамп на својим изборним скуповима често истиче сљедеће: "Систем је намјештен, али нећемо дозволити да се то догоди."

Чак и неки републиканци одбацују ту Трампову тврдњу. Трамп је такође напао наводе бројних жена које су га оптужиле за неприкладне сексуалне потезе у прошлости.

- То су лажи које форсирају медији и Клинтонова кампања како би нашу земљу задржали у својим рукама. То су све лажи. Потпуно измишљене, фикција, све је сто одсто измишљено - узвраћа Трамп.

Клинтон се у посљедњих неколико дана посветила припреми за дебату. Упркос настављеној контроверзи око њених имејлова, она настоји да фокусира своју кампању на изборне теме.

- Прије свега морамо да осигурамо да економија ради на корист свих, не само неколицине на врху, и ми то можемо - каже Хилари Клинтон.

Хилари Клинтон помажу предсједник Барак Обама и прва дама Мишел Обама, која се осврнула на вулгарне коментаре о женама у једном недавно објављеном видео снимку.

- Ово је моћан појединац, који слободно и отворено говори о сексуално агресивном понашању - рекла је Мишел Обама.

У јеку таквих оптужби и објављеног компромитујућег видео смимка, неке анкете биљеже пад популарности Трампа, наводи Том Дефранк, аналитичар политичког магазина Нешенел Џурнал, наводи ВОА.

- Са таквим понашањем неће придобити образоване жене. Ти су му гласови потребни - каже он.

Трамп и Клинтон различито приступају посљедњој дебати, каже републикански стратег Џон Фирхери.

- Мислим да ће Хилари бити обазрива јер је увјерена да води. Код Трампа ће бити "све или ништа", јер вјерује да мора надокнади изгубљено нападима на њу - сматра он.

Током посљедњих неколико недјеља, кандидати ће бити фокусиран на мали број пресудних држава, које би могле да одреде изборни исход.

Извор: Танјуг