latinica  ћирилица
19/10/2016 |  07:41 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Одбијен сет приједлога закона о акцизама на нафту

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је данас на сједници у Сарајеву негативни извјештај Комисије за финансије и буџет овог дома који се односи на сет закона којима се предвиђа повећање акциза за нафту и нафтне деривате за 15 фенинга и овај пакет закона је одбијен.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

Пред посланицима су се нашли приједлози измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, које је предложио Савјет министара БиХ.

Предложеним законским рјешењима предвиђено је обезбјеђивање додатних 10 фенинга по литру продатог горива за изградњу ауто-путева и пет фенинга за изградњу путева, а средства би била уплаћивана на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

Чланови Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису јуче на сједници у Сарајеву прихватили сет закона којима се предвиђа повећање акциза за нафту и нафтне деривате за 15 фенинга, јер је већина сматрала да би примјена предложених закона произвела негативне ефекте и према грађанима и према привреди у БиХ.

По скраћеном поступку и у другом читању прихваћен је Приједлог закона о обиљежавању малог оружја, лаког наоружања и припадајуће муниције, са ознаком "Е" као својеврсном потврдом одређене усклађености са правним насљеђем ЕУ у овој области.

Ријеч је о реформском закону којим БиХ уређује ову област и испуњава међународно преузете обавезе у области незаконите производње и трговине ватреним оружјем.

Доношење овог закона ће омогућити лакше и једноставније праћење трговине оружјем и ојачати институције у борби против нелегалне трговине оружјем, те обезбиједити чвршћу сарадњу с другим земљама у процесу праћења означеног оружја и муниције.

Овим законом се прописује обавеза произвођача оружја или муниције у БиХ да их означи у току производње јединственом производном ознаком.

Истовремено се прописује обавеза увозника да у законом прописаном року, након завршене царинске процедуре, а прије стављања увезеног оружја и муниције у промет, употребу или кориштење, обезбиједи стављање ознака прописаних овим законом.

Приједлог закона у процесу доношења прошао је процедуру јавних консултација, те су у његову израду укључена надлежна министарства и тијела у БиХ.

У другом читању посланици су прихватили и Приједлог закона о допунама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ, као и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ у првом читању.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама БиХ, у првом читању усвојен је, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи БиХ.

Представнички дом прихватио је и Извјештај о збрињавању лица под међународном заштитом у БиХ, а Информација о прихвату и интеграцији држављана БиХ који се враћају у БиХ на основу Споразума о реадмисији за период 1. јануар - 31. децембар 2015. године примио к знању.

Иницијатива за проглашавање Европског дана сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима није добила "зелено свјетло" посланика у Представничком дому.

Дата је и сагласност за низ ратификација више међународних уговора, попут Споразума о гранту између БиХ и Развојне банке Савјета Европе у вези са регионалним програмом стамбеног збрињавања, Споразума између БиХ и Владе Турске о сарадњи у војној обуци, Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Македоније о колокацији дипломатско-конзуларних представништава, Споразума о сарадњи у области туризма између Савјета министара БиХ и Владе Кипра и друге.

Сљедећа сједница Представничког дома планирана је за 9. новембар.

Извор: СРНА