latinica  ћирилица
19/10/2016 |  07:30 ⇒ 23:53 | Аутор: РТРС

НСРС- Размотрен Консолидовани извјештај о извршењу буџета (ВИДЕО)

НСРС разматрала је Консолидовани извјештај о извршењу буџета у првих шест мјесеци ове године. Буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину остварени су у износу 1,201 милијарду КМ, што је 97 одсто у односу на планирани износ.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Док у владајућем блоку примјећују помаке у односу на исти период прошле године, опозиција критикује. Највише због задужења. Ресорни министар Зоран Тегелтија одговара  да су она су оправдана: Њима сервисирамо старе обавезе и идемо у инвестиције. Наглашава да је Српска вратила 65 милиона марака више него што се задужила, што је циљ и опредјељење Владе.

У односу на годишњи план, остварено је 49 одсто буџета Републике Српске. Најзначајнија ставка - приходи од директних пореза остварени у износу од 562 милиона марака. Тиме је премашен финансијски план за први шест мјесеци ове године.

23.20 Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Међународном фонду за развој пољопривреде  по Пограму развоја конкурентности у руралним подручјима у износу од 4.680.000 евра, што представља 42 одсто од 11.120.000 евра укупног задужења за БиХ.
Прихватају се средства донације ИФАД која се одобравају Републици Српској у износу од 200.000 евра, што представља 43 одсто од 470.000 укупних средстава за БиХ, наводи се у Приједлогу ове одлуке.

Кредитна средства одобравају се Републици Српској на рок отплате 18 година, период одгоде плаћања на три године, референтну каматну стопу ИФАД-а, отплату главнице 15. фебруара и 15. августа и уз валуту отплате евро.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је циљ Програма развоја конкурентности у руралним подручјима смањење сириомаштва у руралним подручјима Републике Српске.

Овај програм остварио би се на начин да се малим пољопривредним произвођачима и другим сиромашним категоријама становништва у руралним подручјима, обезбиједе средства за развој подсектора узгоја воћа и поврћа, скупљање и прераду секундарних шумских производа, као и развој других потенцијалних грана пољопривреде чиме би се омогућило одрживо унапређење социоекономског статуса, наводи се у образложењу Приједлога одлуке.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра у 12.00 часова гласањем о апсолвираним тачкама дневног реда 14. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске

23.03 Народна скупштина Републике Српске размотрила је Информацију о стању у области пензијског и инвалидског осигурања у Републици Српској за 2015. годину у којој се наводи да су настављени позитивни трендови у структури пензија, односно повећава се проценат корисника старосне пензије и смањује проценат корисника инвалидске пензије.
Образлажући ову информацију у Народној скупштини, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је да се може закључити да је од 2006. до 2015. године проценат старосних пензија у укупном броју пензија повећан за 8,49 одсто, а да је проценат инвалидских пензија смањен за 6,23 одсто.

"Позитивни трендови уочавају се и у смањењу броја признатих права у једној календарској години, нарочито када су у питању старосне и инвалидске пензије", истакао је Савановић.

Он је навео да је број признатих права, како на старосну, тако и на инвалидску пензију у 2015. години најмањи од 2008. године.

Савановић је закључио да је позитивна чињеница да су пензије за 40 година пензијског стажа и 40 година стажа осигурања значајно више од просјечне пензије и да су у децембру 2015. године за 40 година стажа осигурања износиле око 59,87 одсто од просјечне плате у 2015. години.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је у парламенту Српске у својству госта да је Удружење упутило добро образложен захтјев Влади и Скупштини Републике Српске да више чине за пензионере у Српској, јер су након посљедњег повећања пензија повећане цијене комуналних услуга, порез на некретнине, поскупила електрична енергија и цијене робе широке потрошње у Српској.

"Ионако лош стандард више од половине корисника пензионих права то је довело до екстремног сиромаштва", истакао је Ракуљ.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске раније усвојила закључак у којем се наводи да ће размотрити могућност да се поведу активности за ванредно повећање пензија у Републици Српској ради побољшања материјалног положаја корисника права након стабилизације стања у области пензијског система Републике Српске и обезбјеђења додатних извора финансирања.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Информацију о реализацији заједничких пројеката за рјешавање стамбених питања избјеглица, расељених лица и повратника у којој се наводи да је у БиХ у оквиру Регионалног стамбеног програма планирана помоћ за око 5.400 породица, односно по 1.800 Срба, Бошњака и Хрвата који немају ријешено стамбено питање.

У информацији се наводи да је процијењено да су за ову намјену неопходна средства у износу од 101 милион евра, од чега би 85,2 милиона евра била донаторска средства, а 15,9 милиона евра финансирале би Република Српска, Федерација БиХ, Брчко дистрикт и заједничке институције БиХ кроз разне видове нефинансијског или финансијског доприноса.

22.47  Посланик Слободног демократског српског клуба у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац рекао је вечерас да постоји тежња којом се са нивоа БиХ жели контролисати власт у Српској.
"Не морамо то замјерати Бошњацима и лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, то је њихов циљ, али морамо замјерити нашим представницима у власти на нивоу БиХ који то не желе зауставити", рекао је Бањац у Народној скупштини Републике Српске.

Он је оцијенио да српски представници ниједном нису показали да желе зауставити тежње да се са нивоа БиХ контролише власт у Српској.

"Подсјећам да је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао да се, док буде на функцији, ни за шта неће питати премијер Српске", додао је Бањац.

Он је истакао да је збуњеност оваквих српских представника промишљена.

"Таква политика се мора спријечити и морамо да знамо да су на нивоу БиХ на челу правосудних институција и Централне банке Бошњаци и да све финансијске инситуције контролишу представници овог народа и Хрвати", рекао је Бањац и навео да су се Срби борили за функцију министра безбједности БиХ која није битна.

Он је напоменуо да су такве односе у БиХ представници Срба у власти БиХ жељели да уграде у механизам координације.

"То се на сву срећу није и неће догодити", закључио је Бањац.

22.35  Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас информацију о дугу са стањем на дан 31. децембар прошле године у којој се наводи да је стање спољног дуга 3,012 милијарди КМ, унутрашњег 2,265 милијарди КМ, односно укупно 5,277 милијарди КМ.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегетија рекао је да је спољни дуг буџета Републике Српске 1,951 милијарду КМ, дуг јединица локалне самоуправе 79,05 милиона КМ, јавних предузећа и Инвестиционо-развојне банке 981,62 милиона КМ.

"Унутрашњи дуг буџета Српске је 1,619 милијарди, јединица локалне самоуправе 306,85 милиона КМ и фондова социјалне сигурности 338,89 милиона КМ", навео је Тегелтија, образлажући наведену информацију.

Он је нагласио да стање укупног дуга износи 55,48 одсто бруто домаћег производа.

"Од 2011. до 2015. године индикатори задужености били су на задовољавајућем нивоу и кретали су се у оквиру законских ограничења, уз присутан растући тренд", додао је Тегелтија.

22.10  Народна скупштина Републике Српске размотрила је Информацију о усаглашеном систему координације процеса европских интеграција у БиХ од 17. августа, у којој се наводи да је успостављање новог система координације један од суштинских, али и формалних предуслова за даље кретање БиХ у процесу европских интеграција.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да би вољела да је опозиција присуствовала скупштинској расправи о наведеној информацији.

"И данас сам рекла да се опозиција неће појавити када се буде дискутовало о овој тачки дневног реда, јер се не може суочити са грешкама које је починила у овом процесу", рекла је Цвијановићева у завршној ријечи у Народној скупштини Републике Српске о наведној информацији.

21.55  Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је на сједници Народне скупштине Републике Српске да је захваљујући напорима Владе Српске питање механизма координације у БиХ исправљено на начин да је заштићен интерес Републике Српске.

Вишковић је подсјетио да је Влада Републике Српске, предвођена партијама које чине скупштинску већину, отворила питање механизма координације након што је механизам координације 26. јануара тајно, без учешћа Републике Српске, усвојен у Савјету министара БиХ.

"Није давно био 26. јануар када је, скоро као у вријеме Информбироа, у ноћним сатима на тајној сједници Савјета министара БиХ усвајан неки механизам координације, а онда четири дана након тога предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић дође у Бањалуку и прећути да су усвојили механизам координације него се похвали чињеницом како су се Бошњаци и Хрвати договорили око представљања кантона у самом механизму", рекао је Вишковић.

Вишковић је навео да су након тога кроз медије и у "Службеном гласнику" објавили већ 9. фебруара свој договорени механизам координације којег су усвојили 26. јануара, иако су и на састанку у Бањалуци тражили да Влада Републике Српске достави неке своје примједбе на тај механизам, што је Влада и урадила.

21.50  Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је разматрање Информације о усаглашеном систему координације процеса европских интеграција у БиХ од 17. августа, прави разлог због којег је опозиција напустила сједницу парламента Српске.

Током скупштинске расправе о овој информацији, Стевандић је рекао да је то добар и садржајан материјал који говори о томе да је постојао план да се Република Српска изједначи са дистриктом Брчко, који је кондоминијум у чијем власништву учествује Република Српска.

"То би било нешто што још није забиљежено у политичкој, економској и правној пракси, да се Република Српска изједначи са кантонима, а знамо да Српска нема кантоне, већ их има Федерација БиХ и да се стави испод нивоа Федерације БиХ", навео је Стевандић.

Он је напоменуо да је била потпуна координација Републике Српске по овом питању, јер је довело до састанка када је верификована правна, логична и нормална процедура да о питањима из Републике Српске одлучује и пита се Српска, а не да се о тим питањима одлучује и без присуствовања Републике Српске у Савјету министара БиХ.

21.10  Влада Републике Српске је, ради постизања конкурентности туристичког производа Српске, формирала Комисију за мапирање туристичких дестинација и туристичког производа, чији је развој једна од најважнијих карика у ланцу вриједности одређене туристичке дестинације, наводи се у извјештају о реализацији Стратегије развоја туризма Српске од 2011. до 2020. године, за 2015. годину.

У извјештају, који је размотрила Народна скупштина Републике Српске, истиче се да је Комисија као кључни критеријум приликом одређивања приоритетних области, мјеста и дестинација за развој туризма користила утицај потенцијалних туристичких дестинација на привредни раст одређене регије и Републике Српске.

Министарство трговине и туризма Републике Српске је у 2015. години континуирано обављало активности на категоризацији угоститељских објеката за смјештај.

Комисија за категоризацију угоститељских објеката категорисала је у току 2015. године 36 угоститељских објекта, и то 18 хотела, 16 мотела и два пансиона.

20.55 Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да коначни приједлог механизма координације омогућава сарадњу различитих нивоа власти у складу са уставним надлежностима којима располажу у извршавању европских обавеза, те да Влада предлаже да он буде усвојен у парламенту Српске.

Цвијановићева је истакла да је успостављање ефикасног и функционалног система координације од кључног значаја за кретање сваке државе ка Европској унији, а посебно у сложеним државама у којима различити нивои власти, као што је то случај са БиХ, располажу уставним надлежностима за провођење европских обавеза и провођење реформи.

"Нажалост, сам процес дефинисања овог система у БиХ пратиле су различите манипулације од политичког Сарајева. Наиме, умјесто да се изради оперативни систем који би осликавао уставне надлежности различитих нивоа власти и утврдио њихову интеракцију кроз заједничка тијела, стално се настојало тежиште за провођење европских обавеза пребацити на ниво БиХ, на уштрб ентитета, али и кантона у ФБиХ", истакла је Цвијановићева на сједници Народне скупштине Републике Српске, износећи посланицима закључна разматрања у вези са системом координације процеса европских интеграција у БиХ од 17. августа 2016. године.

20.45  Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да дефинисање и функционисање система координације процеса европских интеграција није техничко питање, како то неки желе да представе, већ, прије свега, високо софистицирано уставно-правно и политичко питање, које је директно везано за положај, очување и примјену надлежности институција Републике Српске.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске Информацију о усаглашеном систему координације процеса европских интеграција у БиХ од 17. агуста 2016. године, Цвијановићева је истакла да је ријеч о материји која је већ неколико година једна од доминантних тема везаних за процес европских интеграција.

"Успостављање ефикасног система координације у процесу европских интеграција је претпоставка за организовано и координисано кретање БиХ ка ЕУ. С обзиром на комплексну уставну архитектуру БиХ, али и сложеност захтјева интеграционог процеса, неопходно је обезбиједити систем координације који ће омогућити активну улогу сваког нивоа власти у складу са уставним надлежностима којима располаже, али и ефикасну интеракцију различитих нивоа власти у том процесу", појаснила је Цвијановићева.

У обраћању посланицима, она је навела да ова информација даје кратак преглед активности на дефинисању новог система координације које су реализоване у протеклих неколико година од краја 2012. до половине августа 2016. године, при чему се процес преговора и усаглашавања одвијао у неколико фаза.

20.29  Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за 2015. годину, у којем се наводи да је Фонд лани остварио укупне приходе од накнада у износу 2,4 милиона КМ.

Пренесена средства Фонда из 2014. године износила су два милиона КМ, а Фонд је остварио укупне расходе у износу од 3,2 милиона КМ.

Губитак, односно вишак расхода над приходима у 2015. години у износу од 747.018 КМ покриће се из нераспоређене добити, односно вишком прихода над расходима утврђене за претходне године, наводи се у извјештају.

Фонд је успио да обезбиједи ефикасно функционисање и остваривање планираних циљева кроз уредан систем наплате прихода Фонда, те ефикасно и рационално трошење прикупљених средстава.

Овакав резултат остварен је захваљујући и сталној интерној контроли, мјесечној анализи прихода и расхода и праћењу ликвидности пословања, истиче се у овом документу.

20.25  Гарантни фонд Републике Српске наставио је са трендом позитивног пословања и остварења основног законски дефинисаног концепта који је до сада са укупно 72 издате гаранције подржао око 74 милиона кредитних средстава, наводи се у извјештају о раду и пословању овог фонда у 2015. години.

Од издатих гаранција, 63 су активне у укупном износу од око 23 милиона, наводи се у извјештају који је размотрила Народна скупштина Републике Српске.

У извјештају се истиче да је приоритетни циљ Фонда лакши и бржи приступ финансијским средствима инвеститора, развојни програм малих и средњих предузећа, те запошљавање уз оптимално кориштење свих расположивих привредних ресурса и њихових компаративних предности у Српској.

"Сарадња са Инвестиционо-развојном банком Републике Српске, фондовима и пословним банкама трајни је задатак, а досадашње издате гаранције су плод активног приступа према банкама, клијентима и другим учесницима у ланцу одлучивања приликом одобравања и издавања гаранција, те праћења и провођења инвестиционих поступака", додаје се у извјештају.

20.20  Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о раду Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2015. годину, у којем се наводи да је њен укупан приход у прошлој години износио 2.408.000 КМ и за 7,25 одсто је мањи у односу на одобрени буџет.

Образлажући извјештај у Народној скупштини Републике Српске, представник Регулаторне комисије за енергетику Српске Љубо Гламочић рекао је да је вишак обрачуна средстава регулаторне накнаде за прошлу годину од 189.000 КМ враћен корисницима дозволе.

Он је рекао да је Регулаторна комисија посветила пажњу заштити купаца електричне енергије усмјеравајући своју пажњу на спречавање или ограничавање монополског и нетранспарентног понашања корисника дозвола.

"У току прошле године Регулаторној комисији поднесен је 141 захтјев крајњих купаца за рјешавање спорова међу учесницима на тржишту електричне енергије, док је прије четири године било око 540 таквих захтјева", истакао је Гламочић.

Он је рекао да је сектор природног гаса недовољно развијен у Српској у погледу изграђене гасне инфраструктуре и потрошње природног гаса.

Гламочић је рекао да је закључно са 2015. годином у сектору природног гаса било укупно 14 важећих дозвола за обављање дјелатности.

19.50  Министарство унутрашњих послова Републике Српске у првих шест мјесеци ове године успјешно је извршавало законом утврђене послове и задатке, с циљем сталног побољшања укупне безбједносне ситуације, наводи се у извјештају о раду МУП-а.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је МУП остварио позитивне резултате у многим сегментима оперативног и других области рада.

"Упркос благом повећању укупног броја кривичних дјела у односу на исти период 2015. године, за 2,5 одсто повећани су коефицијенти њихове расвијетљености, односно укупне расвијетљености за 3,9 одсто и расвијетљености по непознатом починиоцу за 6,2 одсто", рекао је Лукач, образлажући извјештај у Народној скупштини Републике Српске.

Према његовим ријечима, смањен је број кривичних дјела против живота и тијела за два одсто, а коефицијент њихове расвијетљености повећан је и износи 97,3 одсто.

19.15  Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске у 2015. години донијела је 36 рјешења, међу којима је 14 рјешења о утврђеном сукобу интереса, саопштила је предсједник ове комисије Обренка Слијепчевић.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске извјештај о раду комисије у прошлој години, Слијепчевићева је рекла да је Комисија лани дала мишљење у 13 случајева, донијела 71 закључак, док су 24 случаја ријешена усвајањем другог акта.

Она је навела да су у 2015. години у рад узета 163 предмета, и то 17 предмета по властитој иницијативи и 146 на иницијативу неког физичког или правног лица.

"Од укупно узетих у рад предмета завршена су 132 предмета, што је 80,98 одсто", напоменула је Слијепчевићева.

Образлажући извјештај о раду Комисије за жалбе у 2015. години у парламенту Републике Српске, предсједник те комисије Огњен Лојовић рекао је да је у извјештајној години поднесен незнатно мањи број тужби, иако је повећан број рјешаваних предмета по жалбама.

"У 2015. години проценат одбијених жалби у односу на укупан број рјешаваних жалби је око 80 одсто, а број уважених жалби је непромијењен у односу на 2014. годину", рекао је Лојовић.

Он је додао да је у прошлој години поднесен мањи број тужби против рјешења Комисије за жалбе, иако је број одбијених жалби знатно већи у односу на број уважених жалби.

18.50 Шеф клуба посланика СДС-СРС у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је данас да посланици опозиције неће учествовати у наставку скупштинског засједања јер им није омогућено обраћање приликом разматрања ревизорских извјештаја о извршењу буџета."Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, кршећи пословник о раду Скупштине, није нам омогућио да говоримо о једној од најважнијих тачака дневног реда. Вјерујем да ћемо у наредном периоду у некој толерантнијој атмосфери наставити расправу која је важна за грађане Српске и парламентаризам", рекао је Говедарица у скупштинском обраћању.

Чубриловић тврди да није прекршио скупштински пословник о раду у расправи о ревизорским извјештајима.

Сједница Народне скупштине, након што је опозиција напустила, настављена је расправом о извјештају Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске о раду за 2015. годину.

18.05 Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе разматрањем извјештаја Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске о раду за 2015. годину.

Посланици ће разматрати извјештај Министарства унутрашњих послова Републике Српске о раду за првих шест мјесеци ове године.Биће разматран и извјештај Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске о раду у 2015. години.

14.41 Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је мишљење с резервом о консолидованом годишњем извјештају за кориснике буџета Српске за 2015. годину, јер обавезе из ранијих година у износу од најмање 78,5 милиона КМ, а које су измириване у 2015. години, нису приказане и планиране у извјештају о извршењу буџета.

Главни ревизор Душко Шњегота истакао је да обавезе, које су настале у неким ранијим годинама, не могу бити измириване у наредним годинама, а да не буде приказано на неки другачији начин у односу на редовно стање.

"Неизмирене обавезе из ранијег периода нису планиране на позицији издаци за отплату неизмирених обавеза из ранијих година, што није у складу са Законом о буџетском систему Републике Српске", појаснио је Шњегота, образлажући наведени извјештај.

Шњегота каже да више министарстава неизмирене обавезе из ранијег периода није планирало на позицији издаци за отплату неизмирених обавеза.

Главна служба за ревизију јавног сектора дала је мишљење с резервом о консолидованом извјештају за извршње буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године, јер није донесена одлука о краткорочном и дугорочном задуживању.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је наведене извјештаје.

14.06 Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је да још није сигуран да ли ће бити ребаланса републичког буџета јер за тим нема посебне потребе.

"Све расходе држимо под контролом и немамо неких посебних потреба за ребалансом буџета", додао је Тегелтија у завршној ријечи о консолидованом извјештају о извршењу републичког буџета за првих шест мјесеци ове године.

Тегелтија је навео да ће након што се ријеше нека финансијска питања са Комисијом НСРС о спровођењу референдума о Дану Републике бити познато да ли ће бити ребаланса републичког буџета.

Он је рекао да је задовољан чињеницом да су сви изворни приходи Републике Српске у посматраном периоду расли у односу на прошлу годину.

"Изворни приходи Републике Српске расту из године у годину и увјерен сам да ћемо до краја године имати раст изворних прихода у односу на 2015. годину", истакао је Тегелтија.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године у којем се наводи да укупни консолидовани приходи и примици за првих шест мјесеци износе 1,653 милијарди КМ, док укупни консолидовани расходи и издаци у истом периоду износе 1,631 милијарди КМ.

11.57 Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија негирао је тврдње опозиције да се буџет Српске налази у тешком стању, наводећи да се све обавезе из републичког буџета редовно измирују. Истакао је да наплата доприноса за првих шест мјесеци ове године најбоља у историји Српске.

Тегелтија је рекао да су нетачне тврдње опозиције о огромном дефициту у Фонду ПИО Републике Српске, истичући да је очито да опозиција има нешто против редовне исплате пензија из буџета Републике Српске.

Посланик СДС-а Маринко Божовић сматра да је огроман дефицит буџета РС за првих шест мјесеци ове године.

"Ово треба дефинитивно да нас све упозори у ком правцу иде Република Српска и у каквом су стању јавне финансије", рекао је Божовић.

Посланик СНСД-а Игор Жунић сматра да политика Владе Републике Српске која се односи на приоритет у исплатама пензија из буџета Републике Српске заслужује све похвале без обзира на кашњење неких исплата субвенција и грантова.

Жунић је рекао да ће бити проблема са пуњењем буџета у наредном периоду, због чега ће Влада Републике Српске морати покренути потезе који су мање популарни али не на штету становника Српске.

Он је додао да јавни дуг Републике Српске није нимало већи у односу на дуг у земљама окружења.

11.23 Потпредсједник НСРС Жељка Стојичић сматра да Консолидовани извјештај о извршењу буџета Српске за првих шест мјесеци ове године показује да је буџет РС у првом полугодишту извршаван повољније у односу на исти период прошле године.

Стојичићева је рекла да су у посматраном периоду исплаћене све предвиђене обавезе у буџету изузев субвенција и грантова из претходне године.

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је драматично стање у буџету Српске, јер се до краја године, како је истакао, може очекивати укупан дефицит у Фонду ПИО, Фонду здравства и здравственим установама РС у износу од двије милијарде КМ.

Чавић је рекао да очекује да ће до краја године дефицит у Фонду ПИО износити 400 милиона КМ, у Фонду здравства преко 600 милиона КМ, те 600 милиона КМ дефицита у здравственим установама Републике Српске.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да ће клуб посланика ове странке предложити измјене Закона о порезу на добит у смислу да се производњи смањи порез на добит, а да се повећа онима који подижу новац од добити.

Реплицирајући Станићу, посланик СНСД-а Милан Ковач рекао је да буџет и све компоненте у Српској функционишу и да су редовне исплате плата и пензија.

Извор: СРНА