latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:55 | Аутор: РТРС

Митровић: Стамбено збринуто 5.500 породица погинулих бораца и несталих цивила

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је данас да је захваљујући сарадњи са републичким институцијама за 5.500 породица погинулих бораца и несталих цивила ријешено стамбено питање додјелом станова и једнократних помоћи.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Влада је подржала иницијативу да се настави пројекат стамбеног збрињавања и на основу нове Уредбе све породице које до 31. марта 2007. године из оправданих разлога нису поднијеле захтјеве за станове или средства, могу то да ураде", рекао је Митровић у Новом Граду.

Према његовим ријечима, на основу нове Уредбе то могу да ураде и дјеца из ових категорија која су без родитеља.

Када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих и несталих бораца, Митровић је рекао да ће до краја ове године, кроз три пројекта, могућност запослења имати 600 од укупно 1.700 лица са евиденција незапослених.

"Отворена је могућност за запошљавање око 300 приправника, око 200 лица у пројекту самозапошљавања и остали код приватних предузетника", навео је Митровић.

Према његовим ријечима, због мораторијума запошљавања у области просвјете, остаје проблем око 60-оро дјеце погинулих бораца, за које се нада да ће ускоро бити постигнут договор.

"Прошле године су средњу школу завршиле задње генерације дјеце погинулих бораца, њих неколико стотина су студенти", рекао је Митровић.

Он је нагласио да највећи проблем остаје процес идентификације и да је још на списку 1.662 лица која имају статус несталих.

"За осам година је идентификовано само 300 бораца и закључак нашег одбора од прије мјесец дана је да ћемо спровести петицију, тражићемо сагласност породица да се овај процес врати на институције ентитета", рекао је Митровић.

Он сматра да је Институт за нестале особе БиХ само проширена федерална комисија и да преферира тражење несталих Бошњака.

Митровић је данас у Новом Граду уручио постхумна одликовања за 15 бораца Војске Републике Српске из Новог Града и Приједора.

Извор: СРНА