latinica  ћирилица
17/10/2016 |  15:38 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Откази у Новотексу (ВИДЕО)

Двадесет радница некадашњег Новотекса, јутрос је дочекало обавјештење о отказу.
Раднице "Трендтекс"-а (архив) - Фото: РТРС
Раднице "Трендтекс"-а (архив)Фото: РТРС

Из управе су као разлог навели неиспуњавање норме.

Након овога све раднице су обуставиле производњу. Влада Републике Српске, у јануару је купила Новотекс, а уговор о закупу производног погона потписан је са предузећем Трендтекс, које је на истим линијама радило и током стечаја Новотекса. 

Милена Шолаја, која је на боловању од прошле сриједе, од колегиница је сазнала да је и она међу радницима који су отпуштени. Каже да јој није јасно због чега, с обзиром на то да фирма добро послује. Радници кажу и да поред тога што раде продужено, недјељом, као и у ноћним смјенама, ипак су добили и опомене, ако не буду хтјеле да раде прековремене сате.

- Нисам још ушла унутра, али по осталим колегиницама то је дефинитивно, то је некакав њихов начин одбацивања радника. Ја нисам радник који ради на једном мјесту, него на свим операцијама у склопу траке, истиче радница Шолаја.

Славица Пухало каже да већ годину дана покушавају да регулишу норме, које она, као и већина колега није могла испунити ни након продуженог рада. Није испуњен,каже, ни захтев радника за приближно иста примања.

Чланови управе предузећа Трентекс, које је уручило отказе радницима, закључали су се у канцеларији и дословно се крили и од радника и од новинара. На новинарске захтјеве да ли ће стати пред камеру на необичан начин је стигло упутство коме да се обратимо.

У једном тренутку стигла је и полиција. Незванично сазнајемо да су из управе предузећа звали полицију управо због присуства новинара у предузећа. Утврђено је да нема елемената кривичног дјела, али је припадник обезбјеђења предузећа новинаре и сниматеље удаљио из круга фабрике.