latinica  ћирилица
17/10/2016 |  11:37 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Ђурић: Борба за слободу и права Срба на Космету мора бити јединствена

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас да парламент и Влада Србије никада, без обзира на све уцјене, неће признати независност самопроглашеног Косова и нагласио да борба за слободу и права Срба на Космету мора бити истрајна и јединствена.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Он је, говорећи на сједници Одбора Народне скупштине Србије за Косово и Метохију, нагласио да су све албанске партије, без обзира на дубину својих подјела исказале невиђено јединство у намјери да Србији и српском народу отму комбинат "Трепча" и уопште присвоје све што није њихово, те да стога Србија, њене институције и представници Срба на Космету на то треба да дају јединствен одговор.

"Сеператизам на Космету је ушао у нову, опасну фазу, пљачке, одузимања свега српског, без чекања на то да се спорна питања реше у Бриселу. Они покушавају да заокруже процес отимања и у приштинском парламенту усвајају законе који им омогућавају да легализују отимање и по том питању имају потпуно јединство и благослов ЕУ ", истиче Ђурић.

Албанци су, како је рекао, на Космету "ставили шапу" на све српско, а одговор из Брисела на све то је само ћутање.

"Србија није ћутала и неће ћутати на чињеницу да ЕУ преко своје мисије Еулекса све то само посматра. Ми очекујемо и сматрамо да међународна заједница уз помоћ ове Владе Србије и парламента Србије учини оно што је неопходно за заштиту интереса државе Србије и њене имовине", додао је Ђурић.

Он је указао да су "апетити" Приштине све већи и да је дан након усвајања "накарадног" Закона о "Трепчи" усвојен "накарадни Закон о такозваним стратешким инвестицијама" који омогућава експлоатацију свих минералних и рудних богатстава на цијелој територији Космета без икакве сагласности државе Србије.

"Ми смо опредељени да сва питања решавамо на миран начин, али све је јасније да бриселски дијалог Приштина настоји искористити као платформу за наметање независног Косова. Никада неће натерати ни Владу Србије ни парламент Србије да признају једнострано Косово. Ми смо спремни да се боримо", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да је био шокиран када је недавно у његовом присуству Едита Тахири /шеф приштинског преговарачког тима/ рекла да све оно што она унесе у свој шестомјесечни извјештај буде директно унесено у преговарачки оквир за поглавље 35.

"То је, нажалост, срамота. Желим да поручим да Србија има министра за европске интеграције и то је Јадранка Јоксимовић, а не Едита Тахири. Нећемо да ћутимо. Хоћемо да се боримо. Они који желе да ћуте и пристану на уцене и лицемерство нека одмах дају оставке", закључио је Ђурић.

Извор: СРНА