latinica  ћирилица
17/10/2016 |  09:34 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Тегелтија: До краја године план за смањење потрошње на плате у јавном сектору

Влада Републике Српске ће до краја године усвојити оперативни план за смањење потрошње на плате у јавном сектору, којим ће бити прецизирано како ће то бити урађено за сваки ресор појединачно, изјавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је нагласио да ће Влада Српске у сарадњи са Свјетском банком израдити регистар запослених у јавној управи, који ће послужити као основа за анализу сваког радног мјеста, да би се пронашли начини за додатне уштеде.

"План је да од 2017. до 2019. године потрошњу на плате усагласимо са стандардима развијених земаља", рекао је Тегелтија за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, израда докумената у вези са економском политиком и буџетом Српске за 2017. годину предвиђена је у новембру и децембру.

Тегелтија је рекао да ће захтјеви и приједлози представника синдиката и пословне заједнице бити уграђени у ове документе, уколико Влада оцијени да их је могуће реализовати у наредној години.

"Приоритет у изради буџета су политике и мјере које ће имати за посљедицу наставак стабилног привредног раста, додатну фискалну одрживост и одговорност, те социјалну сигурност грађана Српске", рекао је Тегелтија.

Он је додао да је основни циљ Владе Републике Српске додатно повећање запошљавања.

Тегелтија је оцијенио да нема разлога ни за какву забринутост када је ријеч о исплати плата, субвенција, подстицаја, као ни било којих других давања планираних буџетом за ову годину.

"До 7. октобра укупни буџетски приходи били су већи за два одсто у односу на оперативни буџет, од чега су директни порези већи за три одсто, док су индиректни на нивоу оперативног буџета, а непорески приходи су већи за 13 одсто у односу на оперативни буџет", навео је Тегелтија.

Он је истакао да је недостатак финансирања у првој половини године надокнађен емисијом обвезница и трезорских записа на домаћем тржишту, те да је аранжман са Међународим монетарним фондом помогао да, закључно са 7. октобром, буде остварено финансирање само за један одсто мање од планираног буџетом.

Тегелтија је рекао да очекује да ће реформе у предузећу "Жељезнице Српске" бити спроведене идуће године, а након тога приступиће се реформама и у другим јавним предузећима.

Извор: СРНА