latinica  ћирилица
16/10/2016 |  21:34 | Аутор: РТРС

Хиљаде Мађара на улицама

Десетине хиљада људи протестовало је данас у Мађарској тражећи искорјењивање корупције у државним институцијама и очување слободе медија.
Будимпешта: Протести - Фото: AP
Будимпешта: ПротестиФото: AP

Скуп су организовала грађанска удружења и мање опозиционе партије, а одржан је на Путу слободне штампе, гдје се традиционално одржавају протести.

Симоблични значај протеста био је већи због недавног затварања највећег дневног опозиционог листа Непсабадшаг.

Настао прије 60 година, дневник чији назив значи "Слободан народ", имао је највећи тираж у Мађарској и оштро је критиковао премијера Виктора Орбана и његову политику против имиграције. Издавачка компанија је саопштила да је лист угашен због пада тиража и великих губитака.

Новинар тог листа Миклош Харгитаји изјавио је да је мађарска влада једина од пада комунизма 1990. која "не толерише никакву контролу или критику, чак ни питања", а да премијер Орбан није дао интервју том листу 10 година.

"Сада смо савременици лоповског режима, али не морамо да будемо његови саучесници. Увијек имамо други избор", рекао је Харгитаји.

Учесници скупа су носили примјерке тог дневника, тврдећи да је циљ владе да се у медијима не пише о корупцији и другим стварима које могу бити штетне по власт.

На данашњем скупу учетвовали су лидери партија Заједно и Дијалог.

Извор: Танјуг