latinica  ћирилица
16/10/2016 |  19:58 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Маркесу поново круна Мото ГП

Возач Репсол Хонде Марк Маркес освојио је титулу у краљевској класи Мото ГП шампионата три трке прије краја.

Маркес је данас славио на Великој награди Јапана и тако дошао до своје треће титуле у краљевској класи, а пете у каријери.

Он је обезбиједио довољан број бодова већ на стази Твин Ринг Мотеги, захваљујући одустајању возача Јамахе Валентина Росија и Хорхеа Лоренца.

Шпанац је у краљевској класи био најбољи 2013. и 2014. године, у класи до 125 кубика 2010, а двије године касније у Мото2 категорији.

Младић (23) из Каталоније је на стази на којој раније није тријумфовао у краљевској класи дошао до пете побједе ове сезоне, а 55. укупно, послије вођства током већег дијеле трке. Од тренутка када је у трећем кругу претекао Лоренца за прво мјесто и није се освртао, док је иза њега вођена велика борба.

Маркес је највише профитирао од испадања највећих ривала - Роси је већ у петом кругу излетио, док је прошлогодишњи шампион Лоренцо трку завршио неколико кругова прије краја.

Друго мјесто у Јапану заузео је Андреа Довициозо на Дукатију, док је трећи био возач Сузукија Маверик Вињалес.

Маркес пред посљедње три трке сезоне има 273 бода на челу генералног пласмана, 77 више од Росија, док је Лоренцо 14 бодова иза свог тимског колеге.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се Великом наградом Аустралије већ сљедеће недјеље.

Извор: Б92