latinica  ћирилица
16/10/2016 |  15:26 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Путин: Погоршање односа са САД почело Југославијом (ВИДЕО)

Погоршање односа на релацији Москва-Вашингтон није проузроковано конфликтом у Сирији, већ је све почело још распадом Југославије, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.
Владмир Путин (фото: www.kremlin.ru) -
Владмир Путин (фото: www.kremlin.ru)

Упитан да ли су се односи између Русије и САД погоршали због Сирије, Путин је на конференцији за новинаре завршног дана самита БРИКС у Индији, одговорио: "Гријешите, сјетите се шта се догодило у Југославији - одатле је све почело".

- Ја тада нисам ни био предсједник. Међутим, јесам ли ја окренуо авион над Атлантиком? То је био Јевгениј Примаков - рекао је руски лидер.

- Узгред, Борис Јељцин је био посебан. Када је заузео прилично чврст став о питању Југославије, одмах су сви почели да се присјећају како је волио да попије. Тако је започета дискредитација. Ето, одатле је све почело - истакао је Путин.

Русија не тражи сукоб са САД нити им утиче на изборе

Путин је данас изјавио да Русија не тражи сукоб са САД и не покушава да утиче на предстојеће предсједничке изборе.

Он је на завршетку самита лидера БРИКС-а у Индији казао да ће радити са било којим лидером САД који је вољан да ради заједно са Русијом, преноси Ројтерс.

Рекао је да се нада да ће САД и њихови савезници урадити све што могу како би се избјегле цивилне жртве у бомабрдовању ирачког града Мосула, који контролише Исламска држава.

Портпарол Кремља Дмитри Песков раније данас је изјавио да америчка агресивност расте заједно са пријетњама да ће ненајављено извести сајбер напад на Москву и цијелу Русију, што је по њему без преседан, и додао, да ће Русија предузети мјере предострожности.

Песков је за Риа новости рекао и да је "америчка непредвидивост постала опасна по цио свијет", преноси РТ.

- Наравно, с обзиром на њихову агресивност и непредвидивост, морамо да предузмемо одређене мјере како би заштитили своје интересе -рекао је Песков.

И Путин је, коментарисао изјаву америчког потпредсједника Џозефа Бајдена о могућности сајбер напада против Русије, нагласио да је то први пут да је Вашингтон признао умијешаност у сличне операције.

- Једина новост је то што су први пут, са највишег нивоа, САД признале умијешаност у сличне активности и у одређеној мјери су нам запријетили, што, наравно није у складу са стандардима међународне комуникације - истакао је Путин.

Он наводи, да све указује на то да је Вашингтон нервозан.

- Можемо свашта очекивати од наших америчких пријатеља. На крају, шта је Бајден рекао што ми већ не знамо? Нисмо ли знали да америчке власти шпијуирају и прислушкују свакога? Те активности су свакоме добро познате и то није тајна - каже руски предсједник.

Путин сматра да Вашингтон покушава да скрене пажњу са унутрашњих проблема показујући Русију као непријатеља и да су током предсједничке кампање, жртвовани руско-амерички односи.

Он је навео да Русија не жели сукоб са Америком, али о томе одлуку треба да донесу партнери Москве.

- Не знамо шта ће се десити послије америчких избора, али свако је добродошао ко ће радити са нама. Надам се да ће након изборног периода у САД, бити шансе за обнову односа између Москве и Вашингтона - закључио је Путин.

Извор: Танјуг/Агенције