latinica  ћирилица
16/10/2016 |  13:54 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Фоча: Подршка слијепим и слабовидим лицима

У Фочи се данас, поводом Међународног дана бијелог штапа, одржава регионални шаховски турнир за слијепа и слабовида лица под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.
бијели штап - Фото: ТАНЈУГ
бијели штапФото: ТАНЈУГ

Такмичење је окупило чланове удружења слијепих и слабовидих из Источног Сарајева, Горажда и Фоче, као и представнике фочанског Удружења пензионера, а организатор је Међуопштинско удружење слијепих и слабовидих лица Фоче, Калиновика и Чајнича.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић, која је отворила турнир, истакла је да је ово министарство препознало напоре фочанског Удружења, које се бори за квалитетнији живот својих чланова и њихово укључивање у друштво.

"Оваква дружења су слијепим и слабовидим лицима веома важна, а јачина сваког друштва и државе огледа се у томе колико пажње посвећује лицима са инвалидитетом. Желим да похвалим активност овог удружења и њеног предсједника Даре Ђајић, која је велики борац. Ми смо ту да пружимо пуну подршку слијепим и слабовидим лицима и њиховој интеграцији у друштво", рекла је Давидовићева.

Учесник тунира Момир Ашоња из Источног Сарајева рекао је да је шах једина спортска игра у којој слијепи и слабовиди могу да искажу своју креативност и да им је такмичење у Фочи добра припрема за гостовање у Србији.

"Шаховска репрезентација Републике Српске наредне седмице иде у Нови Сад на пријатељски шаховски меч са репрезентацијом Србије", навео је Ашоња.

Есад Драковац из горажданског Удружења слијепих рекао је да је шаховска игра повезала слијепа и слабовида лица из Републике Српске и Федерације БиХ.

"Дружење је много важније него ко ће које мјесто освојити, а толико смо се здружили да смо као једна породица", нагласио је Драковац.

Предсједник Међуопштинског удружења слијепих и слабовидих Фоче, Калиновика и Чајнича Дара Ђајић навела је да је овим пројектом, који финанснира Министарство породице, омладине и спорта, издвојено и по 50 КМ помоћи за 37 породица.

"Помогли смо их материјално за набавку прехране, средстава за личну хигијену, суфинансирање огрева или плаћање рачуна за струју", рекла је Ђајићева.

Она је министру породице, омладине и спорта Јасмини Давидовић уручила захвалницу за подршку овом удуржењу. 

Извор: СРНА