latinica  ћирилица
16/10/2016 |  13:32 | Аутор: РТРС

Ново злато и сребро за хор "Србадија"

Хор "Србадија" из Бијељине освојио је нову златну и сребрну медаљу на Првом међународном фестивалу и такмичењу хорова одржаном на Крфу.
Хор "Србадија" - Фото: СРНА
Хор "Србадија"Фото: СРНА

"Србадија" је била апсолутни побједник категорије Ф /фолклор/, освојивши златну медаљу, а сребрну медаљу освојили су у категорији православне традиционалне музике.

На Међународном такмичењу хорова на Крфу, које је почело 12. октобра, а завршено је синоћ, "Србадија" се такмичила у јакој конкуренцији од 24 хора из разних крајева свијета.

Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" под диригентским палицама Десанке Тракиловић и Јелене Милићевић Тракиловић одушевило је све присутне наступивши и у ревијалном дијелу програма на свечаном отварању и затварању Фестивала, који се први пут одржава на овом грчком острву.

Српско црквено пјевачко друштво /СЦПД/ "Србадија" из Бијељине основано је 1899. године, а рад Друштва обновљен је 1992. године.

Репертоар овог хора је изузетно богат, а чине га духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора.

Хор је организатор Међународног фестивала хорске музике "Мајске музичке свечаности" које се одржавају сваке године у Бијељини.

У протеклих 20 година, осим пјевања на светим литургијама, хор је наступио на многобројним домаћим и међународним фестивалима и такмичењима. СЦПД "Србадија" добитник је низа признања Српске православне цркве, између осталих, Ордена Светог Саве другог и трећег степена, као и низа међународних признања, бронзаних, сребрних и златних медаља у Мађарској, Аустрији, Италији, Њемачкој, Словачкој...

Хор је, поводом 110 година од оснивања, Орденом Његоша првог реда одликовао предсједник Републике Српске.

"Србадија" је учествововала на бројним хуманитарним концертима, као и на значајним прославама, као што је прослава 860 година постојања града Москве, у августу 2007. године.

На свјетској ранг-листи хорова, коју је Формирала Интеркултурна фондација Музика Мунди, "Србадија" из Бијељине најбоље је рангирани хор из региона на свјетској ранг-листи хорова.

Извор: СРНА