latinica  ћирилица
16/10/2016 |  12:24 | Аутор: РТРС

Милорад Aрлов почасни грађанин сјевера Косова

Предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов проглашен је за почасног грађанина Косовскомитровичког округа, а овом одлуком, како је наведено у образложењу, Срби са сјевера Косова желе одати признање и захвалност грађанима Републике Српске, који су безрезервном моралном и материјалном подршком помогли опстанку српског народа на Космету.
Милорад Арлов - Фото: СРНА
Милорад АрловФото: СРНА

Арлова је за почасног грађанина прогласио Косовскомитровички округ, заједно са предсједницима шест српских општина тог округа, као знак захвалности за свеукупни допринос Одбора за помоћ Србима са Косова у пружању помоћи српској дјеци на Косову и Метохији, а тиме и опстанку Срба на просторима јужне српске покрајине.

Арлов је рекао да је ово највеће одликовање којем се у животу надао које је одраз свеколиког разумијевања ситуације Срба на Космету од народа, руководства и институција Републике Српске.

"Све је почело 17. фебруара 2008. године, на дан када су сепаратисти донијели одлуку о једностраном проглашењу независности Косова", подсјећа Арлов и додаје да је тог дана дошао на идеју да подстакне суграђане у Бањалуци да помогну дјеци сународника на Косову и Метохији.

Он је рекао да је организовано више десетина узвратних фудбалских утакмица између ветерана Фудбалског клуба "Врбас" из Бањалуке са ветеранима клубова са сјевера Косова и Грачанице.

"Прикупљена је скромна помоћ и подијељена дјеци, болеснима, угроженим породицама и појединцима. Притекли смо у помоћ дјеци којој је потребно лијечење у иностранству, а додјелом трајних стипендија обезбиједили какву-такву извесну будућност за неколико ђака из социјално угрожених српских породица", навео је Арлов.

Он је истакао да је иницијативу о прикупљању помоћи Србима на Космету увијек подржавао предсједник Републике Српске Милорад Додик без чије активне улоге хуманитарне активности бањалучког Одбора не би биле успјешно реализоване.

Арлов је нагласио да је на приједлог садашњег министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића, који је два пута боравио у Косовској Митровици, Народна скупштина Републике Српске обезбиједила 500.000 КМ или 255.000 евра за изградњу објекта у сјеверној Косовској Митровици у коме су смјештени Центар за социјални рад и просторије будућег Култруног центра Републике Српске.

"У оквиру акције `Спојимо српску дјецу Косова и Метохије и Републике Српске`, која траје пет година, у Српској је боравило више од 1.700 дјеце са Космета са више стотина наставника, предсједника српских општина и представника српских институција. Један од највећих успјеха дјеловања Одбора је братимљење општина из Републике Српске са општинама са Косова и Метохије, чиме су постављени темељи дугорочне сарадње", наглашава Арлов.

Арлов је нагласио да проглашење почасним грађанином сјевера Косова посвећује српском народу на Космету, као и да очекује да ће Срби на Космету опстати заједно са својом црквом и државом.

Одлуку о проглашењу Арлова за почасног грађанина највећег и најбројнијег округа насељеног Србима донијели су начелник округа Васо Јелић са предсједницима привремених вијећа општина Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток, Србица и Вучитрн.

Повеља о проглашењу почасним грађанином сјевера Косова биће уручена на Митровдан на свечаној сједници Косовскомитровичког управног округа у Косовској Митровици.

Извор: СРНА