latinica  ћирилица
16/10/2016 |  11:58 | Аутор: РТРС

Ирачки авиони засули Мосул лецима са сигурносним упутствима

Ирачки авони бацили су десетине хиљада летака са упутствима за безбједност грађана Мосула, уочи најављене војне операције преузимања овог града од џихадиста, саопштила је војска.

Исту акцију засипања Мосула лецима сиријска воска је извела и током ранијих војних акција преузимања других градова 2014 и 2015. године, наводи АФП.

Неки од летака који су данас пали у центар Мосула исписани су 'вестима и чињеницама и досадашњим побједама", наведено је из канцеларије ирачке команде.

Други леци садрже сигурносна упутства намијењена становницима Мосула на којима се савјетује да прозоре облијепе селотејпом како би спријечили повреде од разбијеног стакла, избјегавати бомбардована мјеста сат времена након напада, као и да избјегавају вожњу по граду.

Ускоро се очекује најава војне акције али то ће означити само почетак битке која ће бити компликовани дио рата против Исламске државе, пише АФП.

Сиријска војска ће прво морати да добије битке у околним мјестима како би обезбиједила улазак у град, обзиром да Исламска држава држи под контролом мјеста која су и десетинама километара удаљена од Мосула.

Војна акција захтијева опколу града након које морају да услиједе смртоносне уличне борбе са џихадистима у граду у којем живи велики број цивила.

Оволика битка може да изазове хуманитарну кризу а Уједиње нације упозоравају да би овакав потез изавао излагање милион цивила животној опасности и то пред долазак зиме.

Чак и да ирачка војска са својим коалиционим партнерима преузме Мосул од ИД, то неће бити крај рата.

ИД још има контролу над другим областима Ирака а преузимање Мосула би значило појачану одбрану и тих области побуњеничким тактикама попут насумичних напада и бомбардовања.

Извор: Танјуг