latinica  ћирилица
11/10/2016 |  07:44 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

НСРС: Усвојен Извјештај Комисије за спровођење референдума (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци извјештај Републичке комисије за спровођење референдума о резултату републичког референдума на питање - "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?", у коме се наводи да је референдум успјешно обављен.
Скупштина - Фото: РТРС
СкупштинаФото: РТРС

20.10... Министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић рекла је да је Приједлогом закона о локалној самоуправи омогућено да Народна скупштина на приједлог Владе може распустити локални парламент, а одлуку о распуштању скупштина доставља Централној изборној комисији.

Образлажући приједлог овог закона, Решићева је рекла да Народна скупштина може да распусти скупштину јединице локалне самоуправе ако се не конституише у року од шест мјесеци од дана потврде резултата избора од надлежног органа.

Она је навела да је овим законским рјешењем такође дефинисано да се локални парламент може распустити ако у законом одређеном року не донесе буџет јединице локалне самоуправе који је предложен на начин, у роковима и по проступку прописаним законом.

Локални парламент може да се распусти ако не одржи сједницу скупштине дуже од шест мјесеци и ако након спроведеног поступка опозива градоначелник, односно начелник општине не буде опозван, наводи се у образложењу овог Приједлога закона.

Предвиђено је да се у градској управи може формирати кабинет градоначелника као посебна организациона јединица и њене надлежности, а понуђена су и нова рјешења којима се ограничава број запослених на неодређено вријеме у јединицама локалне самоуправе у зависности од броја становника.

Приједлогом овог закона предвиђено је да се град може успоставити на урбаном подручју које чини јединствену географску, социјалну, економску, историјску и територијалну цјелину са одговарајућим нивоом развоја и ако има више од 60.000 становника.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра у 10.00 часова, расправом о наведеном приједлогу закона.

Народна скупштина разматраће и Приједлог закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе, Приједлог закона о мирном рјешавању радних спорова, Приједлог закона о позоришној дјелатности, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о Фонду и финансирању заштите животне средине Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

19.05... Народна скупштина je размотрила Приједлог закона о висини стопе затезне камате у Српској којим је предвиђено да на дневном нивоу буде 0,03287 одсто, умјесто садашњих 0,05 одсто. Посланици су почели расправу о Приједлогу закона о локалној самоуправи, којим је предвиђено да Народна скупштина, на приједлог Владе, може распустити локални парламент у случају неуспјелог опозива начелника, односно градоначелника. 

18.53... Након получасовне паузе настављена је расправа о Приједлогу закона о висини стопе затезне камате у Српској.

18.23... У Народној скупштини дата је получасовна пауза на захтјев Клуба посланика ПДП-а, јер расправи о Приједлогу закона о висини стопе затезне камате у Српској не присуствује представник Министарства финансија.

Посланици опозиције очекују да ће скупштинска већина подржати Приједлог закон о висини стопе затезне камате, којим је предвиђено да на дневном нивоу буде 0,03287 одсто, умјесто садашњих 0,05 одсто.

Они су у расправи о наведеном закону истакли да би усвајањем наведених законских рјешења био унапријеђен привредни амбијент.

17.20... Сједница Народне скупштине настављена је након редовне паузе расправом о Приједлогу закона о висини стопе затезне камате. Посланици ће разматрати Приједлог закона о локалној самоуправи и Приједлог закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе. Биће разматран и Приједлог закона о мирном рјешавању радних спорова.

15.20... Приједлогом закона о висини стопе затезне камате у Српској предвиђено је да на дневном нивоу буде 0,03287 одсто, умјесто садашњих 0,05 одсто.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да се наведеним законом утврђује висина стопе затезне камате у случају када дужник закасни са испуњењем новчане обавезе у домаћој или страној валути.

"Обрачун затезне камате врши се тако да се фиксна стопа од 0,03287 одсто дневно множи са бројем дана закашњења и тако утврђена стопа множи са износом главног дуга", рекао је Брчкало, образлажући законско рјешење које су предложили посланички клубови СДС-СРС, ПДП, НДП и Напредне Српске.

Сједница Народне скупштине биће настављена расправом о наведеном закону, након редовне паузе која је дата до 17.00 часова.

15.10... НС РС размотрила је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама Закона о високом образовању, према којем ће студентима који су започели студије по Закону о универзитету бити продужен рок за завршетак студија за двије године.

"Овим приједлогом закона студентима који студирају по болоњским принципима, а немају положене све испите, биће омогућен упис наредне године уз пренос 15 ЕЦТС бодова", рекао је министар просвјете и културе Дане Малешевић.

Он је навео да се, измјенама овог закона, студентима који су уписали дипломски и постдипломски студиј према одредбама Закона о универзитету, продужава могућност студирања за још двије академске године по наставном плану и програму који је важио у вријеме када су се уписивали на дипломски и постдипломски студиј.

Приједлогом закона о измјенама Закона о високом образовању продужава се рок лицима која су стекла или ће стећи научни степен магистра наука, према Закону о универзитету, да започну поступак за стицање научног степена доктора наука до почетка академске 2017/2018. године, на универзитетима који су основани у складу са Законом о универзитету.

Продужен им је и рок до којег могу стећи научни степен доктора наука за једну годину, односно са 30. септембра 2019. године на 30. септембар 2020. године, наводи се у образложењу овог Приједлога закона.

14.40... У извјештају се додаје да је референдум о Дану Републике обављен у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи. НС РС констатовала је да је резултат референдума пуноважан, јер се изјаснило 680.175 лица, односно натполовична већина грађана од 55,78 одсто.

Скупштина је констатовала да се на референдуму о питању позитивно изјаснило 677.771 лица, односно 99,81 одсто, а негативно 1.298 лица. Резултат референдума биће објављен у Службеном гласнику Републике Српске.

НСРС утврдила је престанак мандата Републичкој комисији, након констатовања резултата референдума, и овластила је у дијелу који се односи на учешће у поступку пред Уставним судом БиХ. Расправи о овој тачки дневног реда нису присуствовали посланици Коалиције "Домовина", који су били против организовања референдума о Дану Републике.

НСРС донијела је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Дану Републике на цијелој територији Републике Српске. Референдум о Дану Републике одржан је 25. септембра.

 13.05... Предсједник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран истакао је да је подршку грађана добило референдумско питање - "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?".

"Од 1.219.399 грађана Републике Српске, који имају бирачко, а тиме и гласачко право, на основу Закона о референдуму и грађанској иницијативи, изјаснило се 680.175 лица, односно 55,78 одсто", рекао је Каран у Народној скупштини Републике Српске, подсјетивши да је циљ био да референдум протекне у миру и складу са Уставом и законима.

Представљајући Извјештај Републичке комисије за спровођење референдума о резултату републичког референдума на питање - "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?", Каран је навео да се о питању позитивно изјаснило 677.771 лица, односно 99,81 одсто, а негативно 1.298 лица.

Он сматра да је потребно формирати стално тијело које би се у будућности бавило питањима које са се односе на организаовање референдума.

12.50... НС РС размотрила је Приједлог декларације којом се осуђује сваки облик говора мржње, а посебно они који се односе на промовисање терористичких активности.

У Приједлогу декларације о осуди говора мржње, коју је у Народну скупштину Српске упутио скупштински Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу, позивају се органи на свим нивоима власти, као и носиоци свих јавних функција да се, свјесни свог утицаја, устручавају од говора мржње и боре против говора мржње.

У овом документу посебно се указује на растући проблем злоупотребе интернета ради ширења говора мржње, као и на потребу подизања свијести јавности, цивилног друштва и свих органа власти о кривичним дјелима почињеним из мржње и примјереним одговорима на њих.

Предсједник скупштинског Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Бранислав Бореновић рекао је се овим документом желе подржати све институције, медији и невладин сектор у спречавању говора мржње, који је у друштву све присутнији. Претходно је у Парламенту Српске одржан "Актуелни час"

12.00... Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је да се касни са исплатом отпремнина за лица која су током рата у РС бесправно остала без посла, али да је увјерен да ће у наредном периоду та обавеза бити редовније извршавана. 

"Ријеч је о великим средствима и проблеми у буџету не дозвољавају да буде редовнија исплата, што не значи да се ситуација неће промијенити у наредном периоду", рекао је Савановић у одговарајући на посланичка питања.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је број туриста за осам мјесеци ове године у Српској износио 220.000, те да је остварено више од пола милиона ноћења.

11.40... Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да Пореска управа Српске у овој години биљежи знатан раст наплате прихода по основу директних пореза, превасходно по основу наплате пореза на добит.

"Постоји могућност репрограма пореских обавеза које смо ми законом дефинисали и велики број предузећа у Републици Српској користи ту могућност", рекао је Тегелтија током посланичких питања и одговора "Актуелни час".

Када је ријеч о ненаплаћивању пореза и доприноса, Тегелтија је навео да велики проблем представља чињеница да одређени број предузећа одлази у стечај.

Министар финансија је изјавио да је план Владе Српске смањење јавне потрошње и ограничење фонда плата за запослене у јавном сектору.  "Писмом намјере дефинисане су обавезе свих нивоа власти у БиХ. Овај документ садржи све што је наведено у Реформској агенди и Економској политици Републике Српске за ову годину", рекао је Тегелтија.

Сједница Парламента Српске (Фото: РТРС)

10.15... Сједница Парламента Српксе почела посланичким питањима министрима у Влади Српске - "Актуелни час". Посланици ће разматрати Приједлог декларације о осуди говора мржње, коју је предложио Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу, те извјештај Републичке комисије за спровођење референдума о резултату републичког референдума на питање - "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?".

На засједању које је у току, по хитном поступку биће разматран и Приједлог закона о измјенама Закона о високом образовању којим је предвиђено да се студентима, који су започели студије према Закону о универзитету, продужи рок за завршетак студија за двије године.

Студентима који студирају према болоњским принципима, а немају положене све испите, биће омогућен упис наредне године, уз преношење 15 ЕЦТС бодова.

На предложеном дневном реду су и Приједлози закона о локалној самоуправи и мирном рјешавању радних спорова.

Извор: РТРС/Срна