latinica  ћирилица
07/10/2016 |  10:31 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ: Прича италијанског новинара није истинита

Прича италијанског новинара о куповини илегалног оружја у БиХ није истинита, а особама које се појављују на снимку плаћено је да глуме у фингираној сцени, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ, Оперативна група за борбу против тероризма, те Сипа и Гранична полиција у протеклих 48 сати спровели су више истражних активности и претреса, на основу ТВ прилога италијанског новинара, који је говорио о наводној куповини илегалног оружја за "Исламску државу" у БиХ и установљено је да то није истинито.

У саопштењу се наводи да су оперативним радом идентификоване особе које се појављују на снимку и утврђено је да није ријеч о наводним трговцима оружјем, него особама којима је италијански новинар за потребе прилога дао новац да глуме у фингираној ТВ сцени.

Из Тужилаштва истичу да су лица која су се појавила у видеу особе тешког материјалног стања и регистровани зависници од наркотика које су на испитивању признале и описале цијели догађај.

Истрагом је утврђено и идентификовано оружје о којем се говори у прилогу које је пронађено у БиХ, а спроводе се активности да се пронађу и преостали комади наоружања заосталог из протеклог рата који су били дио ових активности.

С обзиром на то да је прилогом нанесена штета угледу БиХ у погледу борбе против тероризма, о свему су упознати и надлежни органи Италије ради даљег поступања, наводе из Тужилаштва.

У саопштењу се додаје да оперативна група за борбу против тероризма наставља интензивне активности на детектовању и процесуирању свих појава и активности које могу имати додира са тероризмом.

Портал "Бљесак" раније је пренио да је Луиђи Пелаца, новинар популарне италијанске емисије "Хијене" која је емитована на телевизији "Италија један", урадио видео репортажу о шверцу оружја у БиХ.

Пелаца, како је приказано у новинарском прилогу, не представљајући се као новинар, купио је у Мостару пушку, а широм БиХ куповао је аутоматско оружје, митраљезе, бомбе и пиштоље.

На почетку репортаже која траје скоро 19 минута, Пелаца је, наводно, отпутовао у Сарајево како би показао лакоћу којом потенцијални терористи "Исламске државе" могу набавити оружје и пребацити га у Европу.

Извор:СРНА