latinica  ћирилица
01/10/2016 |  19:16 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Нова шанса за паљански Фамос (ВИДЕО)

Почетком августа, имовину некадашњег Фамоса на Корану купили су инвеститори из Турске.
Паљански Фамос - Фото: РТРС
Паљански ФамосФото: РТРС

Основано је ново предузеће ИФСФА-МОС.

До сада је именован директор. Планирају ускоро да покрену производњу и запосле старе раднике. Фамос у Палама у стечају је од 2007. године. Радници су углавном остали без посла. Зграде и машине пропадају.

Паљански Фамос купио је турски инвеститор са македонским пасошем Идрис Фатих Сахин. Након 36 година Фамос Коран, мијења име и сада је ИФСФА-МОС и у саставу је Капитал групе из Турске.

У погонима нема радника. У управној згради је нови директор Петар Маринковић и два инжењера. Кажу да фабрика почиње производњу мотора за турско тржиште.


-Мотори су тенковски мотори и са њима спрегнути мјењачи до 1200 коњских снаге, каже инжењер Душко Матерић.

-Некада када је ово радило, осјећале су то читаве Пале. Надам се да ће тако бити поново, додаје инжењер Мирко Чворо.

Директор новог Фамоса Петар Маринковић каже да прво треба да оспособе запуштене фабричке зграде и провјере употребљивост више од 450 индустријских машина некадашњег паљанског привредног гиганта. Планирају да у првој години рада новог предузећа запосле до 60 радника. Упутили су позив старим радницима.


- Радници да се пријаве преко завода за запошљавање да попуне анкетни листић и да ми знамо са чим располажемо, каже Петар Маринковић, директор ИФСФА-МОС Пале.

У ресорном министарству Владе Српске кажу да је уговор о продаји имовине некадашњег Фамоса на Корану закључен почетком августа ове године.

И министар Петар Ђокић најављује нову шансу за Фамос.

- Имамо врло квалитетне партнере са којима смо у заједничким активностима и ових дана то приводимо крају и ја сам увјерен да ћемо имати привредни, индустријски раст, ускоро овдје у Палама, каже Петар Ђокић, министар индустрије енергетике и рударства Републике Српске.

Некада је погонима паљанског Фамоса било неколико хиљада радника. Нова фирма на врхунцу производње запошаљавала би више од 630 радника. Већ сада за машинце без посла нуде волонтерско-приправнички стаж.