latinica  ћирилица
29/09/2016 |  09:27 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

Данас стартује АБА лига

Данас почиње 16. сезона АБА лиге, а гледајући по саставима, квалитетнија од претходне.
АБА лига и Евролига - Фото: Screenshot
АБА лига и ЕвролигаФото: Screenshot

Први сусрет у 16. издању Јадранске лиге направиће вечерас Цедевита и Будућност, традиционални кандидати за регионални прстен, који је посљедње двије сезоне у власништву кошаркаша Црвене звезде.

- АБА лига ће бити много јача него прошле сезоне, са више екипа које могу да се боре за врх. Регионално такмичење је и ове године приоритет. Треба да одбранимо прво мјесто, што ће нам бити мало теже са овим системом евролигашког такмичења. Свјестан сам да неће бити лако, јасно је да су нам неопходна појачања да бисмо били конкурентни у Европи. Надам се да ће сезона проћи без много проблема - рекао је тренер Звезде Дејан Радоњић.

Како се сада одвија ситуација, шампион АБА лиге ће у пехару добити евролигашку улазницу за сезону 2017/2018. С обзиром на велика трвења између Евролиге и ФИБА, још је неизвјесно колико ће тимова и на који начин изборити пласман у Еврокуп, а колико у Лигу шампиона.

У кругу фаворита за шампионску круну је и Партизан, без обзира на све финансијске недаће с којима се најтрофејнији тим у регионалном такмичењу бори извјесно вријеме.

- Мислим да сви разумни навијачи схватају да нећемо играти најбољу кошарку на почетку. Спремамо се за Морнар, као што се они спремају за нас - каже Александар Џикић, тренер црно-бијелих, који су од српских клубова промијенили највише играча, не само својом вољом већ и због материјалне ситуације.

Као прошле сезоне када је направила историјске кораке, екипа Мега Лекса ће и ове ловити шансу, наслоњену на изузетно млад, али перспективан састав. Први пут ће клуб из Сремске Митровице истовремено играти два квалитетна такмичења, АБА и Лигу шампиона, што ће знатно умањити број тренинга, али и увећати умор чете Дејана Милојевића.

Што се ФМП тиче, повратника у регионално друштво који по годинама играча ништа није старији од Меге, не треба очекивати превелике узлете, сматрају познаваоци. За почетак новог јадранског циклуса екипе из Железника, најважније је да уз стицање искуства, сачувају јадрански статус.

Управо то, посебно када се врати слика на прошлу сезону у којој је више од двије трећине до посљедњег кола страховало од елиминације, биће приоритет већине учесника...

Прво коло:

ДАНАС: Цедевита - Будућност (19.00), Мега Лекс - Олимпија (21.00)

ПЕТАК: Црвена звезда - МЗТ Скопље (19.00), Задар - ФМП Железник (21.00)

СУБОТА: Крка - Карпош Соколи (17.00), Морнар - Партизан (19.00)

НЕДЈЕЉА: Игокеа - Цибона (17.00)

Извор: Вечерње новости