latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:51 ⇒ 15:51 | Аутор: РТРС

Фигаро: Српски кандидат Јеремић истински карактерна личност

Стална петорка у Савјету безбједности УН мудро би поступила када би се једном договорила по питању истинске карактерне личности - Португалца Антонија Гутереша или Србина Вука Јеремића - за избор на мјесто новог генералног секретара, пише француски "Фигаро".
Вук Јеремић - Фото: ТАНЈУГ
Вук ЈеремићФото: ТАНЈУГ

"Фигаро" указује да савремени ратови нису игра са нултим резултатом, већ да у њима сви у губе, те да би управо зато пет сталних земаља чланица СБ УН требало да се усагласе кад је ријеч о избору заиста карактерне личности за насљедника Бан Ки-муна у октобру, а поред Гутереша, париски лист у такве личности убраја и Вука Јеремића.

У тексту под насловом "Какав напредак се може очекивати од УН", париски дневник напомиње да Уједињене нације не могу имати лидера у организационом смислу, али истиче да им је потребан покретач.

Од краја хладног рата, примјећује лист, Уједињене нације су се ретко показале ефикасним у спречавању сукоба, иако је спречавање сто пута јефтиније од њиховог замрзавања или рјешавања.

"Кривица УН је у томе што нису бирале храбре генералне секретаре, енергичније, креативније, брже", оцјењује лист.

Као примере, "Фигаро" наводи да се Бутрос Гали није нимало снашао с грађанским ратом у Босни и затим геноцидом у Руанди, да се Кофи Анан није истински супротставио англосаксонској инвазији на Ирак 2003, иако је знао да Садам Хусеин није посједовао оружје за масовно уништење, док је Бан Ки-мун био "упадљиво непримјетан" по питању Либије, а затим и Украјине.

Истовремено, париски лист истиче да су Уједињене нације утицајне и да све што је речено у УН "остаје урезано у камену".

Извор: Танјуг