latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:01 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

И.Н.Сарајево: Голићева обишла радове на реконструкцији Средњошколског центра

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић обишла је данас радове на реконструкцији Средњошколског центра "28. јуни" у Источном Новом Сарајеву, за шта је Влада Републике Српске кроз пројекат "Енергетска ефикасност" обезбиједила 450.000 КМ.
Голићева обишла радове на реконструкцији Средњошколског центра - Фото: СРНА
Голићева обишла радове на реконструкцији Средњошколског центраФото: СРНА

Голићева је нагласила да је Влада Републике Српске препознала жељу и потребу становника ове локалне заједнице, јер овај објекат користи преко 570 ученика и наставника који раде у овој средњошколској установи.

Она је нагласила да реконструкција, која се врши у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у Републици Српској", подразумијева термичку изолацију објекта, замјену прозора, врата, ЛЕД расвјету, као и замјену фосилног горива обновљивим изворима енергије, а самим тим биће смањена емисија угљендиоксида.

Голићева је истакла да је овим пројектом широм Републике Српске обухваћен 31 објекат образовних и здравствених институција.

Она је рекла да ће дјеца у бољим условима стицати нова знања и постати корисни чланови заједнице, а својим знањима допринијети прогресивнијем развоју Републике Српске.

Голићева је напоменула да је труд Владе Републике Српске и ресорног министарства препознао и УНДП и подржао пројекат "Енергетске ефикасности" у склопу којег се врши реконструкција 31 објекта у циљу задовољавања потреба енергетске заједнице и уговора који је БиХ потписала да ће до краја 2018. године бити смањен утрошак енергије до девет одсто.

"Ми то чинимо управо овим реконструкцијама. Надам се да ће у скорије вријеме бити још грант пројеката, јер смо добили зелено свјетло да ће бити одобрен пројекат који смо упутили према сједишту Зеленог климатског фонда у Кореји", рекла је Голићева.

Она каже да би та грант средства за БиХ од 15 милиона евра могла бити оперативна до 2018. године.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да је ово је највећи пројекат који је Влада Републике Српске подржала у овој години у овој локалној заједници, који ће допринијети побољшању инфраструктуре у овој школи која је изграђена 1968. године.

"Уштеде на годишњем нивоу у топлотној енергији износиће између 30.000 до 50.000 КМ", рекао је Ћосић и додао да је рок за завршетак радова 60 дана.

Он наглашава да на подручју ове локалне заједнице у континуитету расте број становника, због чега ће се заједно са Владом Републике Српске одлучити да граде још једну зграду средње школе.

Ћосић је захвалио ресорном министарству и Голићевој на разумијевању и подршци за реализацију овог пројекта.

Директор Средњошколског центра "28. јуни" Млађенка Пандуревић истакла је да ће на овај начин уштедити значајна средства која су издвајали за гријање, која ће моћи да преусмјере за куповину учила и осталих материјално-техничких средстава.

Школу похађа 510 ученика у пет подручја рада и 24 одјељења.