latinica  ћирилица
27/09/2016 |  17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Сиријске владине снаге заузеле центар Алепа

Сиријске владине снаге заузеле су данас центар Алепа који је био под контролом побуњеника, након жестоких ваздушних напада посљедњих недјељу дана.
Алепо - Фото: AFP
АлепоФото: AFP

Државна телевизија је јавила да је војска заузела Фарфру, у близини чувене тврђаве у Алепу, а да су у току окршаји у близини историјског језгра града.

Борбе за највећи сиријски град и бивши трговински центар воде се од када су побуњеници заузели неколико четврти на истоку града 2012. године.

Те четврти су сада под опсадом и током протекле недјеље претрпеле су најтеже ваздушне ударе од почетка рата, у којима је погинуло више од 200 људи и сравњено са земљом више зграда, преноси АП.

Међутим борба за Алепо је још неизвјесна. Владине снаге су током викенда заузеле подручје Хандарата, али су га неколико сати касније изгубиле.

У историјском кварту Алепа, једном од најстаријих градова на свијету, налази се дзамија Умајад, која је под заштитом Унеска. Њен минарет из 11. века је срушен током борби у априлу 2013. године.

И Сиријска опсерваторија за људска права, организација са сједистем у Лондону која се ослања на информације активиста са терена у Сирији, потврдила је да владине снаге напређу у историјској четврти.

Опсерваторија тврди да је у ваздушним ударима у источном делу Алепа погинуло 11 људи, а да су побуњеници гађали оближња села Нубал и Захра, који су под контролом владиних снага, и убили једну бебу.

До најновије ексалације дошло је након пропасти једнонедјељног примирја, постигнутог уз посредством САД и Русије, при чему се дбве стране међусобно оптужују за кршење споразума.

Један сириски војни функционер у Дамаску рекао је да ће се операције у Алепу наставити "све док се терористи у источним дијеловима града не буду збрисани".