latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:45 | Аутор: СРНА

Козарев: ОЕБС информисан о угрожавању Срба на КиМ

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев информисао је данас учеснике ОЕБС-овог самита "Људска димензија" у Варшави о проблемима са којима се српски народ суочава у јужној српској покрајини и изнио бројне примјере угрожавања основних људских и грађанских права и слобода.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

Говорећи на панелу "Основне слободе, укључујући слободу кретања", Козарев је истакао да ситуацију на Косову и Метохији и даље карактерише недостатак физичке и правне сигурности за Србе, посебно за интерно расељена лица која су се вратила или желе да се врате у своја предратна пребивалишта.

Он је упозорио на чињеницу да је Србима и интерно расељеним лицима онемогућено да учествују у изради Нацрта закона о косовској агенцији за упоређивање и верификацију имовине, због чега је тај текст недопустив и застрашујући примјер покушаја легализације отимања српске имовине.

"Постоје хиљаде случајева у којима су се Албанци путем фалсификоване документације уписивали у катастар као власници поседа интерно расељених лица. Уз све наведено, нису предвиђени никакви посебни механизми за обавештавање расељених лица о поступцима који се воде поводом њихове имовине", рекао је Козарев.

Према његовим ријечима, још један метод одвраћања од повратка, посебно у региону Пећи, јесте пласирање информација у косовским медијима о подизању оптужница за ратне злочине против већег броја Срба, по правилу интерно расељених лица која су се пријавила за повратак.

Козарев је нагласио да су повратници константно изложени нападима уз све чешћу употребу ватреног оружја и експлозивних направа, биљеже се и чести напади на православна гробља и спомен-плоче отетим и убијеним цивилима.

Он је истакао да су и даље присутни покушаји спречавања интерно расељених лица да обиљежавају вјерске празнике, као што је био случај у Ђаковици и Мушутишту.

"Посебно упозоравамо на институционалне покушаје одузимања имовине Српске православне цркве на Косову и Метохији. Објекти Српске православне цркве и даље су изложени исписивању графита `Исламске државе`, пљачкама и оштећењима. Србија, између осталог, из тог разлога води кампању за спречавање пријема самопроглашеног Косова у Унеско", рекао је Козарев.