latinica  ћирилица
27/09/2016 |  15:14 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Ђокић: Позив Тужилаштва БиХ предсједнику Српске - застрашујућа пријетња

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да је позив предсједнику Српске Милораду Додику из Тужилаштва БиХ за саслушање због одржавања референдума застрашујућа пријетња која долази из правосуђа БиХ, односно државе БиХ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Он је истакао да је ријеч о застрашујућој пријетњи јер се људи из правосуђа БиХ не уздражавају да покрену процес којим неће побољшати односе и стање у БиХ, већ га могу само погоршати.

Ђокић наводи да "Додик нема разлога да се плаши, као ни било ко други ко би био позиван" и вјерује да ће сви ти људи са поносом отићи да буду дио тог процеса јер знају да су учествовали у једном часном послу од интереса за народ и Републику Српску, као и да ће сви који буду прогањани у Српској постати хероји, али је крајње вријеме да се из БиХ окану такве политике.

"Треба имати у виду искуства из бивше Југославије да су сви који су били политички дисиденти заговарајући реформе југословенског друштва касније постали национални хероји и да више нема те државе. Мислим да на овај начин БиХ прави један опасан преседан у новијој историји и покушава се обрачунавати са политиком која није усмјерена против БиХ, већ у њену корист на начин да градимо односе који ће бити прихватљиви за све на једнак начин на бази слободно изражене воље грађана", рекао је Ђокић новинарима у Рибнику.

Он је упитао зашто би некоме требало да смета што су грађани Републике Српске исказали свој однос према питању државног празника и зашто би био проблем ако би то сутра жељели да учине Бошњаци или Хрвати о питању за који су они заинтересовани?

Ђокић је поручио да "БиХ може опстати као држава слободних народа удружених заједнички и са вољом да живе заједно, а уколико неки од тих народа не жели да живи у тој држави тешко ће их сачувати принуда тужилаштва, полиције, судова".

"Треба да отворимо дијалог о свему што је данас спорно у БиХ и да се око тога договарамо, а не да се под пријетњом процеса и активностима тужилаштва демонстрира сила и принуда државе, јер дугорочно то није добра порака и обично су такве државе завршавале распадом или нестанком или у великим проблемима", оцијенио је Ђокић.