latinica  ћирилица
27/09/2016 |  14:41 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Ђокић: "Медна" доприноси укупном расту привреде Српске (ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да су велики ефекти изградње МХЕ "Медна" у Рибнику која ће допринијети укупном расту привреде Српске, јер су овим пројектом изграђени путеви, електромрежа и водоводи, који ће омогућити и развијање туристичких потенцијала предивних крајева ове општине.
Рибник - Ђокић - Отварање тунела - Фото: СРНА
Рибник - Ђокић - Отварање тунелаФото: СРНА

Он је рекао да је за Владу и Министарство индустрије, енергетике и рударства веома важно да је пројекат изградње Мале хидроелектране "Медна" у завршној фази извођења, као и да је завршена изградња тунела од 2.650 метара, јединог те врсте на простору Српске.

"То говори о озбиљности инвеститора и пројекта и његовом квалитету. Почеле су активности на градњи постројења чиме се пројекат припрема за завршну фазу свога извођења, да буде припремљен и технички пуштен у рад најкасније до половине сљедеће године", додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, за Републику Српску је веома значајно да је у позадини овог пројекта аустријска енергетска групација "Келаг" као најреспектабилнија европска компанија са "Интеренерго Словенија" и "Л.С.Б. електране" Бањалука.

"Овај пројекат ће остваривати изузетно велике ефекте у погледу производње електричне енергије и битно ће побољшати билансе произведене енергије на подручју Републике Српске. Планирани обим ове електране је 4,9 мегавата што је изузетно велики капацитет и велика количина енергије која ће се овђе производити. Велики ефекат осјетиле су и домаће грађевинске фирме", појаснио је Ђокић.

Он је данас у Рибнику након свечаног отварања тунела на пројекту изградње Мале хидроелектране "Медна" рекао да је други пут у посјети овом градилишту, чиме жели да покаже да је Влада Српске озбиљно заинтересована за овај пројекат који су највише оспоравала нека удружења и невладине организације, наводно, због еколошких разлога.

"Ово је пројекат који се гради и остварује у складу са планираном динамиком, иако је било и одређених проблема. Рађен је деривациони тунел, чиме је пројекат уведен у знатно сложенију фазу грађевинских радова, него што је првобитно било планирано. То је повећало и вриједност инвестиција које су првобитно требало да износе 25 милиона КМ, а сада ће износити 21 милион евра", истакао је Ђокић.