latinica  ћирилица
27/09/2016 |  13:52 | Аутор: СРНА

Костајница- Уложено више од 11 милиона КМ

Влада Републике Српске је до сада, по различитим основама из буџета Републике и Развојног програма, у општину Костајница уложила више од 11 милиона КМ, док је кредитом ИРБ пласирано још око 7,7 милиона КМ, речено је у Влади.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

За пројекте који се реализују на подручју општине Костајница из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске, међу којима су модернизација и изградња локалне путне инфраструктуре и проширење водоводне мреже, одобрено је око 1,8 милиона КМ.

Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида на подручју ове локалне заједнице збринуте су 54 породице, од чега изградњом станова 18, а неповратна новчана средства добило је 36 породица, за шта је укупно издвојено око 900.000 марака. Активности у вези са овим питањем се настављају и даље, речено је у Влади Српске.

Према подацима Владе, из републичког буџета издвојено је 40.000 марака за изградњу споменика и спомен обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске са територије ове општине.

Међу значајним улагањима у ову општину су улагања у област пољопривреде. Од 2006. до данас, кроз различите пројекте, међу којима су подстицаји за развој пољопривреде и села, заштита од поплава и друго, уложено је око 3,2 милиона КМ.

Из средстава Фонда солидарности за помоћ поплављенима у овој локалној заједници уложено је више од 630.000 КМ и то посредством електронских картица/ваучера - око пола милиона КМ, 80.000 за помоћ поплављеним пољопредицима, док је за помоћ буџету општине Костајница након поплава 2014. године додијељено 50.000 КМ.

Када је ријеч о буџетској подршци, она није изостала ни за подршку извозно оријентисаним предузећима из Костајнице, која, према подацима Владе износи око 1,3 милиона КМ, док је за суфинасирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, увођење ИСО стандарда, те кроз субвенције за електричну енергију за социјално угрожене категорије становништва у овој локалној заједници издвојено око пола милиона КМ.

Према подацима Владе, кроз пројекте запошљавања у Костајници је запослено 120 лица, од чега 20 лица са инвалидитетом, за шта је утрошено више од 250.000 КМ.

Кроз пројекат адаптације, санације, реконструкције и опремање амбуланти породичне медицине, у област здравства у овој локалној заједници уложено је око пола милиона КМ, док је у област просвјете, кроз пројекте увођења информационих система у школе и за набавку рачунара издвојено око 164.000 КМ.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак издвојено је више од 900.000 КМ.

Значајна средства на територији општине Костајница уложена су у изградњу нове, те рехабилитацију и санацију постојеће путне инфраструктуре, за шта је издвојено око шест милиона КМ.