latinica  ћирилица
27/09/2016 |  13:07 ⇒ 13:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Одбијени захтјеви Младићевих бранилаца

Судско вијеће Хашког трибунала одбило је данас да одобри браниоцима генерала Ратка Младића да уложе жалбу на одлуку којом је средином августа прогласило окончање доказног поступка одбране, саопштено је из Трибунала.
 - Фото: B92
Фото: B92

Истом одлуком одбијен је и захтјев Младићевих бранилаца за поновно размотрање одлуке суда о окончању доказног поступка одбране.

Младићеви браниоци Бранко Лукић и Миодраг Стојановић тврдили су да је расправно вијеће 16. августа непрописно прогласило завршеним извођење доказа одбране и поред тога што су намјеравали да пред судије изведу још два свједока.

Један од неиспитаних свједока је и Хакија Мехољић, који је током рата у БиХ био шеф полиције у Сребреници.

Почетком септембра судско вијеће је наложило и тужилаштву и одбрани да завршне писане поднеске суду доставе до 25. октобра, док је усмено излагање завршних ријечи предвидјело за децембар.

Излагање завршних ријечи тужилаштва заказано је од 5. до 7. децембра, а Младићеве одбране за 9, 12. и 13. децембра.

Тужилаштво и одбрана ће имати прилику да узајамно репилицирају 15. децембра по сат и по времена, чиме ће се окончати првостепено суђење.

Након тога судско вијеће судије Алфонса Орија повућиће се на вијећање и гласање, па би првостепена пресуда Младићу могла да се очекује идуће године.

Доказни поступак одбране Младића окончан је одлуком вијећа 16. августа иако су се браниоци томе противили, указујући да пред суд могу извести још двојицу свједока.

Одбрана је тражила и да се завршне ријечи у том случају одржане у фебруару, а да рок за подношење писаних завршних поднесака буде 12. јануар 2017. године.