latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:46 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Трново: Откривена спомен-плоча са именима 111 страдалих српских цивила (ВИДЕО)

У Трнову је одата почаст Србима страдалим у Одбрамбено отаџбинском рату.
Трново: Откривена спомен плоча - Фото: СРНА
Трново: Откривена спомен плочаФото: СРНА

У спомен-соби у порти цркве Светог Ђорђа у Трнову данас је откривена и освештана спомен-плоча са именима 111 од 124 убијена српска цивила током протеклог рата. Недостају подаци за 13 страдалих, јер нема преживјелих да потврде тачна имена и датуме рођења и страдања. 

Због димензије монструозног злочина, који су починиле комшије Бошњаци, Трново носи немили епитет једног од највећих стратишта српских цивила. Током протеклог рата страдало је 12 одсто предратне српске популације. Раде Ивановић не вјерује да ће овакво правосуђе икада праведно пресудити за смрт његовог оца.

- Мој отац Боро ништа није био дужан тим момцима, нити крив, напротив, за свог живота знао је помагати очеве убица. Знам за свог оца ко га је убио, лично сам поднио кривичну пријаву. Знам да је убица сад у специјалној јединици полиције у Кантону Сарајево - каже Раде.

Најмлађа жртва је осамнаестомјесечни Милун Васић, а најстарија Иконија Васић од 92 године.

 - У Пресјеници је у једном дану поклано 12 стараца и старица. То су гнусни злочини, нико није убијан метком него тупим предметима - каже Горан Тимотија, замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново.

Војска Републике Српске 12. јула 1993. ослободила је Трново. Затекли су згаришта и рушевине, 98 српских села избрисаних са мапе. За малу варош жртве превелике.

За ратне злочине над српским цивилима у Трнову нема правоснажних пресуда. Пред Судом БиХ води се процес против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе. Породице жртава сумњају у праведну пресуду и питају да ли су само они одговорни за смрт 127 невиних жртава!?