latinica  ћирилица
27/09/2016 |  10:39 ⇒ 16:15 | Аутор: Б92

Селектор Енглеске у центру корупционашког скандала

Фудбалска асоцијација Енглеске истражује оптужбе да је селектор репрезентације Сем Олердајс умијешан у коруптивне радње.
Сем Олердајс - Фото: Getty Images
Сем ОлердајсФото: Getty Images

Олердајс је наводно користио своју функцију како би преговарао са менаџерима и савjетовао их како да заобиђу правила у вези са трансферима играча, за шта би му они платили 400.000 фунти.

Енглески "Телеграф" посједује снимак из августа прошле године на којем се "Биг Сем" договара са фудбалским менаџерима како да избегну правила енглеске Фудбалске асоцијације о “власништву треће стране“, што је у тамо забрањено од 2008 (ФИФА забранила прошле године).

Споменути снимак дело је новинара у оквиру десетомесечне тајне истраге о корупцији у фудбалу на Острву.

61-годишњи тренер који је водио Њукасл, Сандерленд и Вест Хем, није се огласио поводом оптужби, док је ФА тражила снимке на увид.

Састанак првог човјека националног тима са новим председником Грегом Кларком и извршним директором Мартином Гленом биће одржан у уторак ујутру, гдје ће челници савеза одлучити да ли је проблем резултат лоше процене или нечега озбиљнијег.

“Желим све чињенице, а не да чујем свашта од свакога и донесем суд. Правда од нас захтијева да дођемо до сржи проблема прије доношења одлуке. Није прикладно судити без знања. Код оваквих ствари морате "дубоко копати", рекао је Кларк.

Током споменутог састанка са прерушеним новинарима, Олердајс је рекао да није проблем да се заобиђу правила и да зна менаџера који то ради стално.

Он је оптужен да би за представљање инвеститора са Далеког истока, који би му платили споменуту суму новца, а новинарима је рекао да би сваки договор требало да буде одобрен од ФА.

На састанку су присуствовали менаџер "Биг Сема" Марк Куртис и његов финансијски саветник Шејн Молони, који још није одговорио на оптужбе.

Стручњак из Дадлија постао је селектор "Гордог Албиона" у јулу ове године и на дебију остварио минималан тријумф против Словачке.