latinica  ћирилица
25/09/2016 |  21:54 ⇒ 23:26 | Аутор: РТРС

Додик: Српска показала свој политички капацитет и вољу грађана (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, гостујући у отвореном програму РТРС-а, честитао је грађанима Српске на успјешно проведеном референдуму.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик - Фото: РТРС
Предсједник Републике Српске Милорад ДодикФото: РТРС

- Честитам грађанима Републике Српске, Републици Српској, свим људима који су изашли без обзира како су гласали. Ово је радостан дан, поносан сам, желим стабилну и мирну Српску - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је Република Српска показала способност да одржи референдум, те да је поносан што је данашњи дан протекао мирно, без инцидената.

- Ниједна држава није направљена на насиљу па ни БиХ, држава се прави онако како смо ми то данас показали, у миру и демократским принципима - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска успјела да афирмише једно своје право, те показала да може бити јединствено окупљена у доношењу одлука. Додик је рекао да ће "они који су имали проблем са референдумом, наставити и даље да га оспоравају".

- Иако су неки говорили да је Додиков референдум, ово је народни референдум. Народ је показао свијест, више рационалног и разумног него многи политичари. Народ је показао жељу да буде питан, а они који су били против референдума плаше се одговора народа, плаше се политичке воље народа - рекао је предсједник Српске.

Српски народ показао политичку зрелост и одлучност

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је вечерас да је Република Српска одржавањем референдума о Дану Републике показала свој политички капацитет и вољу грађана, те да овим није жељела никога да угрози.

Додик је подсјетио да је референдум, као средство и начин одлучивања прву пут проведен послије Дејтона, те да су власти Српске заједно са опозицијом донијели одлуку о одржавању референдума о Дану Републике.

- Захвалан сам свима који су подржали референдум, сваком човјеку, поједницу који је гласао - рекао је Додик и истакао да је поносан на чињеницу да је референдум протекао у миру и да није било никаквих инцидената.

Предсједник Српске је рекао да је српски народ данас показао политичку зрелост и одлучност.

Фото: РТРС

- Имамо сасвим позитивне резултате референдума, изражавам задовољство овим даном који ће ући у историју Републике Српске - рекао је он.

Додик је нагласио да је Одлука о референдуму донесена у циљу провођења одлуке Уставног суда БиХ.

- Одлука о референдуму била је прва одлука у споровођењу одлуке Уставног суда који је рекао да члан 3 треба прилагодити и ми смо сматрали да је референдум начин за то - рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да референдум о Дану Републике представља јаку манифестацију воље становништва и да нико у Републици Српској неће моћи занемарити чињеници и вољу народа.

- Република Српска није учинила ништа осим што је употријебила своје демократско право. Грађани ово нису урадили из ината, ово је била реакција на раније акције. Република Српска нема чега да се плаши, идемо даље, настављамо да радимо по нашем плану и програму. Српска ће на све ситуације којима се покушава одузети њено достојанство реаговати на овакав начин - рекао је предсједник Републике Српске.

Фото: РТРС