latinica  ћирилица
25/09/2016 |  21:45 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

Вишковић: Дио опозиције у Милићима бојкотовао референдум

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић рекао је вечерас да је очекивао већу излазност грађана на рефереднум о Дану Републике у општини Милићи, која износи 57 одсто, оцијенивши да је "очито дио опозиције бојкотовао референдум".
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Они би требало да кажу зашто су то радили. Искрено, надао сам се да ће излазност бити далеко већа. Она је 57 одсто и то је излазност као на нивоу Републике Српске, међутим, морам да изразим жаљење што дио опозиције очигледно није хтио да подржи референдум, односно да га је, можда грубо речено, бојкотовао - рекао је Вишковић.

Он каже да при томе мисли на дио опозиционих странака из Савеза за промјене.

- У Милићима имамо и велики проценат гласача из другог конститутивног народа и било је за очекивати да они не изађу на гласање, јер су то јасно и гласно рекли и то је, што се мене тиче, у реду. Међутим, није ми јасно зашто српски гласачи нису изашли и одазвали се у већем броју - рекао је Вишковић.

Он подсјећа да су све политичке партије са сједиштем у Републици Српској у НСРС гласале за референдум, али да је "очигледно да се иза леђа радило нешто друго".

- Имам информацију да ни на једном страначком скупу, који је у Милићима одржао Савез за промјене, скоро ни једном ријечју није поменут референдум - тврди Вишковић.

Он каже да се лидер СДС-а Младен Босић на састанку код предсједника Републике Српске Милорада Додика почетком фебруара потписом сагласио да у Српској буде организован референдум, уколико се у парламенту БиХ не проведу измјене и допуне Закона о Уставном суду БиХ.

- Ми из СНСД смо поштовали те потписе и скоро на свакој мјесној или централној страначкој трибини, у свим мјестима, не само овдје у Милићима, него широм Српске, више смо апеловали и позивали људе да изађу на референдум, него што смо се бавили локалним избрима. Сматрали смо да смо толико сви одговорни и дужни према Српској - рекао је Вишковић.

Он додаје да је очигледно да неки нису разумјели ту поруку и да су сматрали да је то неко политиканство. "Међутим, вријеме ће показати ко је био управу", рекао је Вишковић.