latinica  ћирилица
25/09/2016 |  21:40 | Аутор: dnevni avaz

Изетбеговић очекује реакцију међународне заједнице

Сутра ће бити 26. септембар, а Милорад Додик и они који су га пратили у овоме су изашли из једне заштићене законске зоне у једну противзакониту и противуставну позицију, рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, одговарајући на питање шта након референдума који је данас проведен у Републици Српској, преноси Н1.

Ту позицију је описао као ону која је "против онога што цивилизовани свијет и међународна заједница тражи".

- Дошли смо у један нови инат који прелази све границе. Виђали смо то у задњих пар деценија од стране српских и србијанских вођа и видјели смо како се то завршава. Ово није први ирационални инат. Ти људи вуку конопац док не пукне, а онда наравно падну на леђа - поручио је Изетбеговић.

На питање да ли очекује санкције за организаторе референдума, Изетбеговић је одговорио да не може изостати реакција и да је то "тако еклатантан примјер кршења Дејтонског споразума, супротстављања одлукама Уставног суда БиХ, кршења Кривичног закона БиХ".

Изетбеговић сматра да Додик води себе и оне за собом у изолацију. Прокоментарисао је и данашњу изјаву предсједника Српске да они који желе хапсити могу ухапсити цијели референдум.

- Не може се хапсити цијели референдум, али могу они који су народ наговорили да иду у том смјеру - рекао је Изетбеговић.

Он сматра да неће изостати реакција међународне заједнице.

- Мислим да ће се постепено десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милошевић пркосе и како то изгледа. Дефинитивно се не можете односити на овакав начин према САД-у, ЕУ, Венецијанској комисији, Уставном суду, ОХР-у, ПИК-у, а да то нема своје посљедице. Браниће се и уставноправно уређење БиХ и међународна заједница ће бранити свој ауторитет - рекао је Изетбеговић.