latinica  ћирилица
25/09/2016 |  19:57 ⇒ 20:04 | Аутор: Агенције

Њујорк- Ванредно засједање СБ због ситуације у Сирији

У Њујорку је у току хитна сједница Савјета безбједности УН због погоршања насиља и ситуације у сиријском граду Алепу.
Савјет безбједности УН - Фото: Getty Images
Савјет безбједности УНФото: Getty Images

Сједница је сазвана на захтјев, Француске, САД и Велике Британије.

У Алепу су данас настављене борбе, а од истека примирја прије недјељу дана у том граду и околини је страдало више од 200 цивила.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура оптужио је сиријске власти за "војно насиље без преседана" над цивилама у Алепу. Он је рекао да је офанзива сиријске војска да преузме побуњеничке квартове Алепа довела посљедњих недјеља до једног од највећих насиља током којих је извршено неколико десетина ваздушних напада на стамбене зграде и да има много цивилних жртава.

Према његовим ријечима, напади софитицираним оружјем у којима страдају цивили може да се окарактерише као ратни злочин. Он наводи и да два милиона становника Алепа нема воду. Апеловао је да се одмах обуставе борбе, достави хуманитарна помоћ и евакуишу људи којима је неопходна хитна љекарска помоћ.

Француски амбасадор при УН Франсоа Делатр оптужио је уочи ове сједнице сиријске снаге и њене руске савезнике да користе преговоре за излазак из сиријске кризе "као параван" за наставак војне операције на терену.

Чуркин: Сирију бомбардује ко стигне

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин изјавио је на овој сједници Русија више неће пристати на једностране кораке у рјешавању кризе у Сирији.

Чуркин је нагласио важност политичког рјешавања кризе и изјавио да су недопустиви једнострани захтјеви западних партнера.

- Ми не треба једнострано да доказујемо, већ нама треба да доказују да се ради о искреној жељи да се разграниче опозиција која сарађује с америчком коалицијом са Нусра фронтом, а затим уништи Нусра фронт и опозиционари постану дио политичког процеса - нагласио је руски дипломата.

- У Сирији је активно на стотине наоружаних група, док је бомбардује свако ко стигне - рекао је Чуркин, и додао, да је повратак мира практично немогућ.

- Ако нешто крене лоше, окривите Русију. САД су се показале неспособне да утичу на групе под контролом Вашингтона и нису урадиле ништа кад је ријеч о разграничењу терориста и опозиције. Као резултат вишемјесечног рада руских и америчких стручњака био је направљен детаљан план, који се налази у документима, потписаним 9. септембра. Ако би био савјесно реализован, то би омогућило да се стање у земљи смири, кардинално побољша хуманитарна ситуација и наставе међусиријски договори под окриљем УН - изјавио је Чуркин.