latinica  ћирилица
25/09/2016 |  19:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Мугабе пријети изласком афричких земаља из УН

Предсједник Зимбабвеа Роберт Мугабе изјавио је да би афричке земље могле да изађу из УН уколико Савјет безбједности хитно не буде реформисан.

Мугабе очекује прошšирење Савјета безбједности пријемом представника дрžжава афричког континента, упозоривши да ће у противном бити створена јошš једна организација као противтеžжа постојећој.

Мугабе је набројао земље које ће, према његовом миšшљењу, ући у нову унију заједно са афричким, пренио је Спутњик.

То су, како је навео, Русија, Кина и Индија, као и друге држžаве које се не слажžу са политиком доминантног Запада у Савјету безбједности.

„- Не заузимају све сталне чланице Савјета безбједности чврст став. То раде Велика Британија, Француска и Америка. Ако оне буду упорне, нека се не žжале када створимо наšшу сопствену организацију. Намјеравамо то да учинимо сљедећег септембра, на сљедећој Генералној скупшšтини УН“ - рекао је Мугабе.

Он је истакао да су афрички лидери након Генералне скупшšтине већ разговарали о могућности изласка из УН, ако њихов захтејв не буде реализован.

„Русија и Кина нас подржžавају, а САД се противе“, изјавио је предсједник Зимбабвеа.

Он сматра да западни лидери не узимају у обзир миšшљење афричких земаља и зато у случају неспровођења реформе, Уједињене нације ризикују да остану без читавог низа дрžжава.