latinica  ћирилица
25/09/2016 |  18:08 ⇒ 23:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Јеремић: Досадашњи резултати дају разлога за оптимизам

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић изјавио је уочи сутрашње, пете рунде гласања у Савјету безбједности да досадашњи резултати дају разлога за оптимизам оцијенивси да је кандидатура Србије добила широку подршку захваљујући транспарентном приступу и конкретним приједлозима за реформу УН.

"Циљ за понедјељак је да останемо при врху спремни за осудни сегмент ових избора који почиње у октобру", рекао је Јеремић у интервјуу Гласу Америке.

Према његовим ријечима, досадашњи резултати дају разлога за наставак оптимизма.

"Налазимо се од почетка при самом врху, српска кандидатура је добила значајан број гласова - укупно други највећи број гласова када се саберу сви резултати," рекао је Јеремић.

Коментаришући подршску угледних медија попут Вол стрит џуранала и лондонског Телеграфа о, он је рекао да је то велика част оцијенивши да је разлог за то, као и за подршку у Савјету безбједности и широј међународној јавности, опредјељење да се насупи отворено и транспарентно са конкретном платформом и рјешењима за будућност УН.

"Организација Уједињених нација се налази у ситуацији да су потребне многе промјене и то до сада нико ње био спреман отворено да каже", напоменуо је Јеремић и подстио да је кандидатура Србије представила и 53 конкретна приједлога како учинити Уједињене нације модернијом и сврсисходнијом за рјешавање свјетских питања у 21. вијеку.

"Зато смо добили широку подршку, како у Уједињеним нацијама тако и у широј јавности. Ја се надам да ће тако и остати", закључио је он.